Weerbericht

Weerbericht 7 januari – Ijzel

Update 6/1 – 17u30

Zaterdag 7 januari: Ijzel

Vanavond blijft het droog met eerst nog brede opklaringen. De temperatuur zakt weer verder weg, richting -3 à -4 °C in Vlaanderen en tot -13 °C in de Hoge Venen.
Rond middernacht bereikt een neerslagzone het westen, en in de loop van de nacht trekt die zone naar het centrum en later naar het oosten van het land.
Aan zee valt de neerslag wellicht meteen als regen, op een bevroren ondergrond, wat ijzel kan veroorzaken.

Dieper in het binnenland valt de eerste neerslag onder de vorm van sneeuw, en die sneeuw kan enkele uren blijven liggen, maar de neerslag zal ook in het binnenland reeds tijdens het tweede deel van de nacht en zaterdagochtend overgaan in lichte regen. Regen die valt bij negatieve temperaturen aan de grond. Deze weersituatie zal zaterdagvoormiddag in heel wat streken voor ijzel zorgen (!) wat resulteert in een gevaarlijke situatie op de weg. Veel neerslag valt er niet, hooguit enkele mm, maar dat is voldoende om de weg bijzonder glad te maken.

Het blijft op zaterdag de hele dag zwaarbewolkt met perioden van lichte regen, regen die valt op een bevroren ondergrond en op (de reeds gevallen) sneeuw. Dat kan ook zaterdag nog een hele tijd voor ijzel zorgen. De temperaturen blijven aan de grond namelijk tot de middag ongeveer onder het vriespunt.
In de Ardennen kan nog een groot deel van de dag wat lichte sneeuw vallen. De maxima schommelen rond 1 à 2 °C en worden pas ‘s avonds bereikt. De wind is matig uit het zuidwesten.

Zaterdagavond en -nacht komt er een einde aan de winterprik. Er valt bij momenten nog wat motregen en het kan mistig worden. De temperaturen stijgen in de loop van de nacht richting +7 °C aan de kust en richting +3 à +4 °C elders in Vlaanderen.

De volgende dagen

Zondag wordt een eerder grijze dag met ‘s ochtends nevel, mist en lage wolken. De mist trekt in de loop van de dag geleidelijk op, maar het blijft dikwijls bewolkt, met af en toe wat gemiezer. Maxima rond 8 °C aan zee en rond 6 °C elders.

Maandag wordt een overwegend droge dag, met wel vrij veel bewolking, maxima rond 7 °C. In de nacht naar dinsdag en ook dinsdagochtend trekt een regenzone over het land, na de middag wordt het droger met opklaringen.

De dagen nadien blijft het wisselvallig met temperaturen rond 7 °C, voorlopig geen nachtvorst meer.

Trend temperatuur Amerikaans weermodel
Meer info over de weerpluimen vindt u hier (klik)

Previous Post Next Post

You Might Also Like