Radarbeelden

Radarbeelden België

Hieronder de radar van de Vlaamse Milieumaatschappij (klik op de afbeelding voor meer details).

Hieronder vindt u de radarbeelden van de meest gebruikte radar van de Benelux.


Bewegende beelden van de KMI radar vindt u hier

Onweer in uw buurt? Bekijk dan zeker de bliksemdetecties op deze pagina (klik).

Radarbeelden West-Europa


Radarbeelden Europa

Actuele bliksemdetecties kunt u raadplegen via https://weerflits.be/onweer/

Via bovenstaande radarbeelden kunnen we duidelijk zien waar er momenteel neerslag valt.

Sinds 2006, met de komst van de alom bekende buienradar zijn radarbeelden gratis op het internet te bekijken. Niet enkel buienradar biedt radarbeelden aan. Ook het KMI en andere (internationale) weerdiensten beschikken over radars waarmee we de neerslag in kaart kunnen brengen. Niet elk radarbeeld is even nauwkeurig en bestrijkt een even groot gebied. Afhankelijk van de weersomstandigheden en windrichting is het beter de radarbeelden van het KMI of die van een ander instituut te gebruiken.

Weermodellen berekenen neerslagzones en buien in de toekomst, maar radarbeelden laten de actuele situatie zien. De waarnemingen van de radars kunnen we vergelijken met de modeluitvoer en zo een goede verwachting maken voor de korte termijn (komende uren).

Het is echter niet altijd aan te raden om radarbeelden tot 2u vooruit als garantie op droog weer, of regen aan te nemen. Buien kunnen intenser worden of uitsterven, er kunnen nieuwe buien ontstaan… Daarom kijk je best naar de radarbeelden van het laatste uur om te zien hoe de buien evolueren.

Radarbeelden zijn dus een handige tool om het weerbeeld voor de komende uren in te schatten. Ze geven de buien, regenzones en sneeuwzones weer die momenteel in de lucht hangen.