Weerstation Liedekerke

Naast verschillende modelberekeningen van weercomputers, zijn ook waarnemingen ontzettend belangrijk. Daarom heb ik in de zomer van 2014 ervoor gekozen om een professioneel en volledig automatisch weerstation aan te schaffen, namelijk een Davis Vantage Pro 2.

Het weerstation is gelegen te Liedekerke, in Vlaams-Brabant.

De temperatuur en luchtvochtigheid worden gemeten in een zogenaamde “Radiation shield” op een hoogte van ongeveer 1m50 boven de grond. De sensor is afgesloten van elke directe zonnestraling, maar niet voor de wind. Tevens is er een kleine ventilator voorzien. Deze zorgt voor een constante luchtstroom zodat de lucht op een windstille (zomerse) dag niet kan opwarmen binnenin de sensorhut. Deze ventilator wordt aangedreven op zonne-energie.

De windsnelheid en windrichting worden gemeten door de anemometer. Deze hangt op een hoogte van ongeveer 6 meter.

De regenmeter meet de hoeveelheid gevallen neerslag, en dit tot op 0,2 millimeter nauwkeurig.

Daarnaast worden ook de luchtdruk, luchtvochtigheid, dauwpunt… gemeten en dit alles gebeurt automatisch, om de twee seconden.

Hieronder vind je een beperkt overzicht van de actuele waarnemingen, voor een meer uitgebeid overzicht van de waarnemingen in Liedekerke kan je terecht op de site van “Weerstation Denderstreek“.

Ben je benieuwd naar het weer op een dag in Liedekerke (hoe warm het werd, hoe veel het regende, hoe sterk de wind waaide,…) tussen augustus 2014 en vandaag, neem dan zeker met me contact op en dan bezorg ik je alle details.