Door middel van de satellietbeelden kunnen we de bewolkingsgraad duidelijk visualiseren. De grijze gebieden op de kaart zijn de wolken. In de zomerperiode kunnen we soms felle witte plukken zien op de beelden. Dat zijn hevige (onweers)buien. Als de kaart niet wordt bedekt met een grijze kleur is het zonnig weer. Door gebruik te maken van de satellietbeelden kunnen we op korte termijn voorspellen dat er opklaringen of wolkenvelden aankomen.
In de nachtperiode blijft deze kaart donker, dan bekijken we de infrarood satellietbeelden onderaan deze pagina.
Satellietbeelden West-Europa
Satellietbeelden Europa
Infrarood satellietbeelden
‘s Nachts kunnen er geen zichtbare beelden gemaakt worden, en daarom worden de nachtelijke wolkenbeelden samengesteld op basis van de signalen afkomstig uit het infrarode golflengtegebied. De temperatuur neemt af met de hoogte, en daardoor zijn wolken die zich op grote hoogte bevinden (7 tot 10 km hoog) kouder dan wanneer ze zich lager in onze atmosfeer bevinden. De hoogste wolken krijgen de meest witte kleur, en de lagere wolken worden gevisualiseerd door grijstinten. Donkere kleuren op de kaart zijn vrijwel heldere gebieden.
Wolkenbeelden KMI
De Europese Meteosat Second Generation satellieten (MSG) nemen 24 uur op 24 vanuit de ruimte het weer op Aarde waar.
Hier ziet men wolkenbeelden die samengesteld worden door de satellietwaarnemingen uit het infrarode en het zichtbare golflengtebereik (zie onderstaande afbeelding).