De weermodellen
Ik maak mijn voorspellingen op basis van ruwe weergegevens van verschillende weermodellen die meestal vrij op het internet te raadplegen zijn.
Er zijn 2 veel gebruikte globale weermodellen, namelijk de Europese (ECMWF) en Amerikaanse (GFS) weercomputer.
Het is moeilijk te zeggen welke de beste prognoses maakt. Meestal tonen de modellen op korte termijn dezelfde evoluties maar op lange termijn verschillen de voorspellingen vaak. Het is aan de weerman om de data van de verschillende weercomputers te vergelijken en daar dan de juiste conclusies uit te trekken.
Het Europese en Amerikaanse weermodel laten vaak duidelijke trends zien, maar om buien en neerslagzone’s op korte termijn duidelijk in kaart te brengen worden hoge resolutie weermodellen gebruikt. Deze maken een voorspelling tot 48u vooruit.
De verschillende weercomputers
(klik op de naam van het model om actuele kaarten te bekijken)
GFS: Het Global Forecast System model, ontwikkeld door het weerinstituut van de Verenigde Staten. Het model wordt vier keer per dag bijgewerkt en maakt berekeningen tot 16 dagen vooruit.
ECMWF: Dit model is de supercomputer van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts. De prognoses tot twee dagen vooruit halen een betrouwbaarheid van 95%. Op een termijn van vier dagen ligt de score iets onder 90% en de vijfdaagse verwachting is in 80% van de gevallen bruikbaar.
UKMO: Het United Kingdom Met Office model. Een Engels model dat in Europa goed bekend staat en door veel weerbedrijven gebruikt wordt. Soms als basis van de verwachtingen, maar vaak als vergelijking met de andere modellen. Maakt berekeningen tot 6 dagen vooruit.
HIRLAM: Het High Resolution Limited Area Model (hoog resolutie beperkte oppervlakte model), gemaakt in samenwerking met een aantal Europese meteorologische instituten, waaronder het Nederlandse KNMI. De resolutie is veel hoger dan bij bovenstaande modellen. Een uitstekend model om de verwachtingen op korte termijn op te stellen.
Alaro: Belgisch numerisch voorspellingsmodel ontworpen door de onderzoekers aan het KMI. De resultaten van onderzoek worden verwerkt in het operationeel weermodel Alaro, dat niet alleen gebruikt wordt door de weervoorspellers van het weerbureau, maar eveneens voor het aanmaken van producten en diensten voor het grote publiek. Deze kaarten worden om de 6 uur rechtstreeks gegenereerd.
WRF: Het Weather Research and Forecasting Model. WRF wordt 4 maal per dag bijgewerkt voor een voorspelling van 78 uur met een interval van 1 uur. Voorspellingen omvatten windsnelheid, -richting en -stoten, temperatuur, bewolking en neerslag.
Harmonie: Het KNMI draait het fijnmazige Harmonie model, dat is afgesteld op het weer in Nederland en de nabije omgeving. Eén van de grote voordelen van het Harmonie model is de zeer hoge modelresolutie. Het Harmonie model biedt ongeveer vierhonderd keer meer detail dan de grote weermodellen zoals GFS en ECMWF. Omdat het model veel rekentijd kost, gaat het slechts tot 72 uur vooruit. Het is dus met name geschikt voor de weersverwachting voor de korte termijn.
NAVGEM: Het Navy Global Environmental Model. Het maakt een wereldwijd numerieke weersvoorspelling, uitgevoerd door de Marine van de Verenigde Staten. Dit wiskundig model wordt vier keer per dag geüpdatet en loopt tot 16 dagen vooruit.
AROME: De Franse weerdienst heeft een model ontwikkeld met een resolutie op 1,25 km. Door gebruik te maken van dit model kunnen (hevige) buien soms goed voorspeld worden.
Arpège: Action de Recherche Petite Echelle Grande Echelle. Ook dit model is ontwikkeld door de Franse weerdienst. De resolutie van het model is wat lager dan AROME (10 km) waardoor het berekeningen kan maken tot 114u vooruit.
GME: Het weermodel van de Canadezen.
JMA: Het weermodel van de Japanners.