Weerblog

Weerpluimen

De onzekerheid van een weersverwachting neemt toe met de lengte van de termijn. Met een Ensemble Prediction System kan men een schatting maken van die onzekerheid. Het resultaat is de weerpluim waarbij we gemakkelijk de mate van onzekerheid van de weersverwachting kunnen visualiseren.

De pluim komt tot stand door het weermodel een aantal keer te laten draaien met iedere keer een kleine verandering aan de begintoestand. Hoe dichter de lijnen bij elkaar liggen, hoe zekerder de weersverwachting is. Liggen de lijnen ver uit elkaar dan is het weer voor de komende periode erg onzeker.

Zowel het GFS (Amerikaans) model als het ECMWF (Europees) model maakt zo’n ensemble verwachting. Hierdoor kunnen we de trend in temperatuur, neerslag, windkracht,… zien voor een periode tot wel 15 dagen vooruit. Het is een onmisbaar instrument geworden voor de weersverwachtingen op langere termijn.

ECMWF - temperatuur

ECMWF – temperatuur

GFS - temperatuur

GFS – temperatuur

ECMWF - neerslag (mm) hoe groter het bultje hoe meer neerslag voorspeld wordt

ECMWF – neerslag (mm)
hoe groter het bultje hoe meer neerslag voorspeld wordt

Gemiddelde wind (m/s)

Gemiddelde wind (m/s)

ECMWF - windstoten Windstoten (m/s) grijze stippellijn: 75 km/uur, roze stippellijn: 100 km/uur

ECMWF – windstoten Windstoten (m/s)
grijze stippellijn: 75 km/uur, roze stippellijn: 100 km/uur

Bewolking (%) 100 % = bewolkt; 0 % = helder

Bewolking (%)
100 % = bewolkt; 0 % = helder

GFS (temperatuur en neerslag) De bovenste grafiek toont het temperatuurverloop, de onderste de neerslag (hoe groter het bultje hoe meer neerslag voorspeld wordt). Onderaan wordt ook weergegeven hoe groot de kans op sneeuwval is volgens het model (enkel tijdens de winter).

GFS (temperatuur en neerslag)
De bovenste grafiek toont het temperatuurverloop, de onderste de neerslag (hoe groter het bultje hoe meer neerslag voorspeld wordt).
Onderaan wordt ook weergegeven hoe groot de kans op sneeuwval is volgens het model (enkel tijdens de winter).

Verzameling van verschillende weermodellen

Onderstaande grafieken geven een overzicht van de berekeningen van de verschillende weercomputers.
De grafiek van de operationele voorspellingen van het ECMWF wordt in het rood weergegeven. De blauwe grafiek stelt de operationele voorspelling van de Amerikaanse meteorologische dienst voor.
Daarnaast wordt er een vereenvoudigde versie van een weerkundig model 50 keer berekend in het Europees centrum voor meteorologische voorspellingen. Deze resultaten worden hier weergegeven door de grijze lijnen en het gemiddelde wordt weergegeven door de gele lijn.

Temperatuur (°C)

Neerslag

Deze grafiek duidt de cumulatieve neerslag aan, wanneer de grafieken stijgen wordt neerslag voorspeld.

Deze grafiek duidt de cumulatieve neerslag aan, wanneer de grafieken stijgen wordt neerslag voorspeld.

Wind

Next Post

You Might Also Like