Weerblog

Grote kans op een officiële hittegolf!

Vanaf morgen stijgen de temperaturen al zeker tot en met zondag tot ruim boven 25 °C, indien we de komende dagen ook minstens drie keer 30 °C of meer waarnemen in Ukkel, kunnen we spreken van een officiële hittegolf.

Morgen stijgt het kwik al richting 28 °C, maar de écht warme zuiderse lucht bereikt ons pas op woensdag en donderdag. De zon zal zo goed als ongehinderd kunnen schijnen en het kwik op woensdag doen klimmen richting 31 °C en zelfs richting 32 à 33 °C op donderdag.

Op vrijdag zal het wellicht wat “minder heet” zijn doordat de wind aanlandig wordt. Het relatief koele zeewater zorgt ervoor dat de temperatuur in het westen rond 27 à 29 °C blijft steken, terwijl we in het centrum en oosten de tropische grens nog net zouden kunnen bereiken.
Als 30 °C ook op vrijdag in Ukkel wordt waargenomen, dan is de hittegolf reeds een feit. Stel echter dat het kwik op vrijdag toch nog onder de tropische grens blijft, kunnen we nog altijd van een hittegolf spreken indien het zaterdag alsnog 30 °C wordt. En die kansen lijken op basis van de laatste weerkaarten vrij groot.

Het wordt overigens niet alleen in België warm, de tropische lucht verovert de komende dagen heel West-Europa. In Frankrijk stijgt het kwik zelfs richting 40 °C!
Onderstaand een kaartje met de namiddagtemperatuur komende donderdag in West-Europa volgens de Amerikaanse Weercomputer.

hittegolf afbeelding

Geen onweer
Wat deze warme periode nog meer bijzonder maakt is dat deze (waarschijnlijke) hittegolf gespaard blijft van enige onweersactiviteit. De aangevoerde lucht is erg droog en stabiel. Pas tegen zondag zou de kans op een lokale onweersbui kunnen toenemen, maar die kansen zijn momenteel zeer klein.

Na het weekend komt er wellicht een eind aan de extreem warme periode en dan zouden we evolueren naar meer “normale” temperaturen voor de tijd van het jaar.

De pluimverwachting van het Europese weermodel (ECMWF)

Meer informatie over de weerpluimen kunt u hier (klik) terugvinden.

Previous Post Next Post

You Might Also Like