Weerblog

Maansverduistering vanavond goed zichtbaar

Na een bewolkte start van de dag verschijnen er deze namiddag al brede opklaringen, en die opklaringen winnen vanavond terrein. Het wordt zelfs helder en dat is goed nieuws want vanavond vindt er een gedeeltelijke maansverduistering plaats. De maan beweegt zich dan door de schaduw van de Aarde, zodat er op een deel van het maanoppervlak geen direct zonlicht meer valt en het lijkt alsof er een hap uit de maan is genomen. 

De maan komt op in het zuidoosten omstreeks 21u48. Dan is de maansverduistering al een uur begonnen. Maar het hoogtepunt kunnen we vanuit België gelukkig wel goed zien. De maximale verduistering is namelijk rond 23u30. Dan is 65% van de maandiameter verduisterd. Een paar uur later, om 02.20 uur, is de verduistering alweer helemaal voorbij.

De verschillende fasen van de maansverduistering. Bron: Hemel.waarnemen.com

Maan lijkt groot door lage stand

Op het moment van de maximale verduistering zal de maan laag aan de horizon staan in het zuidoosten. Als je de verduistering wil zien is het dus belangrijk om een vrij uitzicht op het zuidoosten en zuiden te hebben. Maar het is zeker de moeite waard.

Doordat de maan laag aan de horizon staat lijkt ze immers extra groot. Dat de maan juist bij opkomst groter lijkt, is een optische illusie. Wanneer de maan laag aan de horizon staat, schijnt de maan door de bomen, tussen gebouwen en andere objecten door. Onze hersenen willen het beeld van de maan vergelijken met al die andere voorwerpen.

Als je met een telescoop naar de maan zou kijken, ziet die er in de sterrenkijker altijd even groot uit, of ze nu hoog of laag aan de hemel staat. Het is dus puur gezichtsbedrog.

Volgende volledige maansverduistering pas in 2025 zichtbaar in België

Er zal tijdens deze maansverduistering een hap uit de maan te zien zijn, maar van een duidelijke roodkleuring, zoals op 21 januari van dit jaar, is geen sprake. Roodkleuring treedt namelijk alleen op bij een totale maansverduistering.

foto van WeerFlits.
Volledige maansverduistering van 21 januari 2019. Toen was er een zogenaamde ‘Bloedmaan’ zichtbaar. Dat is vanavond niet het geval.

De volgende gedeeltelijke maansverduistering vindt plaats op vrijdagochtend 19 november 2021. 98 procent van de maan is dan verduisterd. Bij ons zal er maar weinig van de verduistering te volgen zijn, omdat de maan al snel ondergaat. Ook in 2023 en 2024 is er een gedeeltelijke maansverduistering te zien, maar op de volgende totale maansverduistering, waarbij een bloedmaan in België verschijnt, is het wachten tot 7 september 2025.

Bron astronomische tijden: Hemel.waarnemen.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like