Weerbericht, Weerblog

Wisselvallig en koele periode

23/08 – 10u

Voor het eerst tijdens deze topzomer staan ons enkele dagen met eerder koel, winderig en wisselvallig weer te wachten. Er vallen regelmatig buien, maar verregende dagen worden het zeker niet. Vooral de daling van de temperatuur zal even wennen worden. Dit is trouwens perfect normaal, het kan tijdens onze zomer immers niet altijd zonnig en warm zijn. Het dipje is trouwens maar een kort leven beschoren. Op dinsdag bereikt de temperatuur immers weer zo’n 25 °C.

Vandaag is er in Vlaanderen veel bewolking, terwijl de zon in het zuidoosten van het land vaak schijnt. Deze namiddag kunnen er ook in Vlaanderen wat gaten in het wolkendek verschijnen, maar de bewolking blijft toch op de meeste plaatsen overheersen. De temperaturen stijgen naar waarden rond 21 à 24 °C. De zuidwestelijke wind zal in de loop van de dag aantrekken en uiteindelijk gaat het in het binnenland matig en aan zee zelfs vrij krachtig waaien. Aan zee en in het uiterste westen kan er aan het einde van de namiddag al wat lichte regen vallen.

Vanavond is het bewolkt met tijdelijk wat lichte regen of een bui. Grote neerslaghoeveelheden worden er niet verwacht. Na middernacht wordt het weer overwegend droog met geleidelijk aan wat opklaringen. De minima dalen naar 15 °C tegen de ochtend.

Morgen is het wisselend bewolkt. Opklaringen en talrijke wolkenvelden wisselen elkaar af. In het eerste deel van de dag is er kans op een aantal buien. Na de middag volgt er wellicht overal een lange droge perioden, terwijl aan de vooravond de buienkans vanaf de kust opnieuw toeneemt. Er mag daarbij vrij veel wind verwacht worden uit westelijke richting, een matige 4 Bft in het binnenland en aan zee gaat het tijdelijk vrij krachtig waaien (5 Bft).
Met maxima rond 18 à 19 °C is het eerder koel.
‘s Avonds en in de nacht naar zaterdag trekt een actieve buienlijn over het land. De buien kunnen best intens zijn met kans op onweer en veel neerslag. De meest felle buien zijn wellicht voor het noorden van het land.

Zaterdag wordt een wisselvallige en koele dag. Het wordt amper 17 °C en er vallen regelmatig buien, voornamelijk tijdens de ochtend. In de namiddag zou het in de zuidwestelijke landhelft overwegend droog worden met mooie opklaringen terwijl het in het oosten nog lange tijd buiig kan blijven. In de loop van de dag wordt het ook wat rustiger weer. De nacht naar zondag wordt een frisse nacht met minima onder 10 °C en dat is toch bijzonder lang geleden.

Zondag starten we wellicht droog en met een wisselende bewolking, maar gaandeweg de dag neemt de bewolking toe en ‘s namiddags of ‘s avonds gaat het regenen vanaf de kust. De timing van de regenzone is momenteel nog wat onzeker. Het kwik kan opnieuw stijgen richting 20 °C.

Maandag is het eerst nog regenachtig, later wordt het droger met opklaringen bij maxima rond 20 °C.

Tegen dinsdag keert de zomerse warmte wel tijdelijk terug. Het wordt een vrij mooie en droge dag met een afwisseling van zon en wolken.

Vanaf midden volgende week is er grote onzekerheid in de weerkaarten. De hoofdberekening van het Europese en het Amerikaanse weermodel laten vanaf woensdag de activiteit van depressies toenemen, met grote onstabiliteit op de kaarten. Wat het precies wordt is nog even afwachten…

Previous Post Next Post

You Might Also Like