Weerbericht, Weerblog

Scherpe wintergrens over de Benelux

Het zijn spannende weerkaarten voor meteorologen. In het weekend komt koning winter immers dichterbij vanuit het noorden. Voor grote delen van Nederland staat vast dat de winter (even) zal doorbreken met matige tot strenge vorst en pakken sneeuw. Maar voor België is er nog veel onzekerheid op de weerkaarten. Het wordt sowieso kouder maar of er ook een echte winterdoorbraak komt in onze omgeving blijft afwachten. Waar de wintergrens precies komt te liggen is alles bepalend. Ten noorden van die grens vriest het permanent, terwijl er ten zuiden amper vorst verwacht wordt. Ook binnen België kunnen er volgende week dus grote verschillen zijn…

De eerstvolgende dagen is er van winterweer helemaal nog geen sprake. Het is zelfs zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima rond 10 °C.
Vandaag is het wisselvallig met soms pittige buien, maar donderdag en vrijdag blijft het toch vaak droog.

Vanaf zaterdag zien we de stroming op de weerkaarten stilaan veranderen. Een hogedrukgebied breidt zich uit richting Scandinavië. En we zien tegelijkertijd een depressie boven Frankrijk ontstaan. Via een oostelijke stroming komt er geleidelijk aan koudere lucht richting de Benelux. In België is daar nog maar weinig van te merken met veel regen, maar over het noorden van Nederland wordt het in de loop van zaterdag al gevoelig kouder met daar aan het eind van de dag al kans op winterse neerslag.

Zondag sneeuwdump in Nederland?

Volgens de laatste berekeningen kunnen de verschillen tussen Nederland en België op zondag enorm zijn. De oorzaak is een klein lagedrukgebiedje, waarvan de kern nu boven de Belgisch-Nederlandse grens wordt berekend. Rondom een depressie waait de wind tegen de wijzers van de klok in en dat betekent dat er aan de onderkant zachtere lucht wordt aangevoerd vanuit het zuidwesten, terwijl aan de bovenkant koudere lucht uit het noordoosten wordt aangevoerd. Op het grensvlak valt er véél neerslag. Aan de koude kant is dat sneeuw, aan de warme kant regen.

Het Europese weermodel berekent ijskoude maxima rond -5°C in het noorden van Nederland terwijl de temperaturen in Vlaanderen rond +5 °C zouden liggen. Het Amerikaanse weermodel berekent momenteel gelijkaardige temperaturen met maxima rond -4°C in grote delen van Nederland, en houdt het zelfs zacht met temperaturen rond +9°C in het centrum en zuiden van België. 

Onderstaand kaartje toont een berekening van de temperatuur en van de dikte van het sneeuwtapijt in de Benelux zondagavond volgens het Amerikaanse weermodel. Mogelijk valt er in Nederland op sommige plaatsen 20 tot 30 centimeter sneeuw.

De dagen nadien blijft de winterse strijd gaande in onze regio, al lijken de kansen op koud maar wel overwegend droog weer volgende week iets groter.

Wordt vervolgd…

Previous Post Next Post

You Might Also Like