Weerbericht, Weerblog

Onzekere weekendverwachting met mogelijk sneeuw op zaterdag

Eerst is het nog erg nat en zacht maar in het weekend bereikt ons wellicht polaire lucht uit het noorden. Tijdens de overgang van het zachte naar het koudere weer zou de neerslag op zaterdag kunnen transformeren van regen in smeltende sneeuw en sneeuw. Al zullen de verschillen op relatief korte afstand groot zijn. Vandaar dat we pas morgenavond een beter zicht zullen hebben op waar, wanneer en hoeveel het zal sneeuwen…

Volgende nacht mogen we opnieuw een kletsnatte regenzone verwachten en ook morgen is het nog erg wisselvallig met talrijke buien. Op vele plaatsen gaan we deze maand al over 100 mm regen en daarmee is het toch een zeer natte wintermaand. We vertoeven ook in de zachte lucht, met maxima boven de 10°C. Maar gevoelig koudere lucht zit toch nabij. Over het noorden van Nederland bijvoorbeeld schommelt het kwik maar net boven het vriespunt.  

Temperatures
Grote temperatuurverschillen deze namiddag in de Benelux.

Ook morgen is het nog zeer zacht in onze regio met temperaturen rond 10 à 11°C. Het is wisselvallig met perioden van regen en buien. De wind waait matig tot vrij krachtig uit westelijke richting.

De koude lucht die zich boven Nederland bevindt zal op zaterdag geleidelijk aan richting het zuiden zakken, maar op de scheiding tussen de zachte en koude luchtmassa’s zit een storing en die zal ons eerst regen en later mogelijk smeltende sneeuw en sneeuw brengen.

Er zijn weercomputers die pal over Vlaanderen vrij veel natte sneeuw en sneeuw berekenen met temperaturen van maar net boven het vriespunt. Zodoende zou er zelfs een sneeuwdek van enkele centimeter dik kunnen gevormd worden, maar het blijft afwachten waar deze neerslagzone overmorgen precies terecht zal komen. Als de grens tussen de koude en zachte luchtmassa’s enkele tientallen kilometer meer naar het noorden opschuift valt er hoofdzakelijk regen, maar als de neerslagzone iets zuidelijker terecht komt valt er sneeuw aan de Franse grens en blijft het in Vlaanderen op de meeste plaatsen droog. Het hangt dus af van de details die pas morgen zullen duidelijk worden.

Het is wel zo dat het scenario van sneeuw over grote delen van Vlaanderen bijval krijgt van heel wat andere berekeningen waardoor de kansen op sneeuw op zaterdag toch vrij groot zijn, al moet het dus nog verder bevestigd worden.

Hieronder ter illustratie berekeningen van twee verschillende modellen. De paarse kleur is een indicatie voor sneeuw.

In de nacht naar zondag wordt het droog en zondag krijgen we vrij rustig weer met enkele opklaringen. Na een koude ochtend met lichte vorst stijgen de temperaturen overdag naar een graad of 3.

De winterprik lijkt voorlopig wel maar van korte duur want in de nacht van zondag op maandag trekt een regenzone met zachtere lucht over ons land, mogelijk valt er eerst wat smeltende sneeuw al snel overgaand in regen. 

Begin volgende week verloopt weer regenachtig en zacht, met maxima rond 10°C, maar in het tweede deel van de week zou het opnieuw kouder kunnen worden. De winter blijf in ieder geval nabij.  

Previous Post Next Post

You Might Also Like