Weerbericht, Weerblog

Koude-inval met ijsregen en sneeuw op zondag

We staan voor een zeer bijzonder meteorologisch weekend. Regen, ijsregen, ijzel, sneeuw… We krijgen het allemaal de volgende dagen.

Vanavond en vannacht is het nog rustig en zacht. Lokaal is er een bui mogelijk, maar het blijft toch vaak droog bij minima rond 5 °C.

Morgen wordt het al snel zwaarbewolkt en vanaf het zuiden verovert ook een regenzone het hele land. Vooral na de middag gaat het in de meeste streken regenen. De maxima schommelen rond 7 °C. De noordoostenwind neemt in de loop van de dag in kracht toe en wordt matig tot vrij krachtig.

Zaterdagnacht valt er eerst veel regen, maar geleidelijk aan wordt er ook koudere lucht aangevoerd vanuit het noorden. Na middernacht duikt het kwik zelfs onder het vriespunt in de Kempen en het noordwesten van ons land. Eerst valt er aanvriezende regen (ijzel), maar al snel valt er ook sneeuw in het uiterste noorden. De verschillen zullen echter groot zijn in ons land. Er ligt immers een lagedrukgebiedje over het oosten van België en ten noorden daarvan wordt er ijskoude lucht aangevoerd, ten zuiden is het zondag nog zachter. De exacte positie van het dit lagedrukgebied is allesbepalend voor het weertype en voor de temperaturen. Maar volgens de allerlaatste berekeningen zou de kou op zondag toch al grote delen van Vlaanderen veroveren.

Het wordt zondag zwaarbewolkt met regen in de zuidelijke landshelft, maar in het noordwesten mag er dus sneeuw verwacht worden, lokaal kan er zelfs een sneeuwtapijt van 5 à 10 cm gevormd worden. In de zone tussen de regen en sneeuw kan er enige tijd aanvriezende regen vallen, en daar kan het dus gevaarlijk glad worden door ijzel. Zondagnamiddag en -avond wordt het wat droger en dan verovert de kou het hele land.

Volgende week beleven we vervolgens de koudste week van deze winter met heuse ijsdagen want overdag komt de temperatuur niet meer boven het vriespunt uit en ‘s nachts zakt de temperatuur richting -5 à -10 °C! Er kan vooral op maandag nog wat lichte sneeuw vallen, maar de hoeveelheden blijven dan toch beperkt. Maar waar er dus de volgende dagen sneeuw valt kan die lang blijven liggen, want pas tegen volgend weekend zou het opnieuw wat opwarmen.

Tot slot nog even dit. In Nederland wordt zondag een historische weerdag met 20 tot 30 centimeter sneeuw. Bovendien waait er ook een harde wind met zelfs windstoten van zo’n 80 km/u. Er kunnen zelfs sneeuwduinen van een halve meter hoog gevormd worden en zoals je ook op onderstaand kaartje ziet is het er bitterkoud met temperaturen van -5 °C op de middag. De gevoelstemperatuur ligt er nog een pak lager.

Hieronder een berekening van de temperatuur zondagmiddag om 13u. Vanuit het noorden verovert ijskoude lucht ons land. In Nederland en grote delen van Vlaanderen valt er sneeuw, maar over het centrum moeten we ook rekening houden met aanvriezende regen en later valt er wellicht ook sneeuw. In het zuiden valt er regen. Let vooral ook op de atypische temperatuurverdeling. Het is zondagmiddag een pak zachter in de Ardennen dan aan zee.

Kan een afbeelding zijn van kaart, lucht en tekst
Previous Post Next Post

You Might Also Like