Weerbericht, Weerblog

Een koudegolf van formaat

De volgende dagen wordt het bijzonder koud. Via een noordoostelijke stroming bereikt immers arctische lucht onze streken en dat gaan we zeker merken. In het midden van de week halen we overdag nog maar met moeite -4 à -2 °C en tijdens de nachten krijgen we matige tot strenge vorst. Waar er sneeuw ligt kan de temperatuur tijdens heldere nachten zelfs zakken richting -15 °C. Temperaturen die we in Vlaanderen al lang niet meer ervaren hebben. Maar vooraleer het zover komt trekt er vanavond en vannacht een winterse neerslagzone over ons land. Over het noordwesten valt er sneeuw, maar over het centrum zou het toch lange tijd kunnen ijzelen, met spekgladde wegen tot gevolg.

Een lagedrukgebiedje trekt vandaag naar het noordoosten van ons land waardoor een noordoostelijke stroming op gang komt met aanvoer van koude lucht. Vanavond valt er eerst regen, maar geleidelijk aan beginnen de temperaturen te dalen. De temperatuur wordt het eerst negatief aan de grond waardoor we eerst moeten rekening houden met aanvriezende regen. In West-Vlaanderen, het noorden van Oost-Vlaanderen en in de provincie Antwerpen zal de ijzel in de loop van de nacht al snel overgaan in sneeuw. Maar over grote delen van Limburg, Vlaams-Brabant en mogelijk ook over het zuiden van Oost-Vlaanderen blijft er nog langere tijd zachtere lucht aanwezig op een hoogte van 800-1500m en daardoor kan er urenlang ijzel optreden, wat toch een extra aandachtspunt is.

Morgenvoormiddag koelen de bovenluchten overal verder af waardoor er ook in het centrum nog wat sneeuw kan vallen. In de namiddag schuift de sneeuwzone verder op naar het noorden. Aan het eind van de dag sneeuwt het vooral nog in de gebieden nabij de Nederlandse grens, terwijl het elders droger wordt en de temperaturen verder dalen. ’ s Namiddags vriest het -4 °C in het noorden van Vlaanderen, terwijl het zuidoosten van ons land zich nog in de zachtere lucht bevindt.

De verschillen tussen het noordwesten en het zuidoosten van Vlaanderen kunnen zoals eerder al aangegeven dus best groot zijn. Hieronder ter illustratie de berekening van de sneeuwdikte volgens 4 verschillende weermodellen tegen morgenavond. Zoals u ziet is er nog steeds enige onzekerheid over de hoeveelheden, maar de gebieden in het uiterste noorden mogen sowieso het dikste sneeuwtapijt verwachten. In de gebieden nabij de Nederlandse grens ligt er morgenavond wellicht 5 tot lokaal 15 cm sneeuw, maar nabij de taalgrens ligt er mogelijk amper iets…

De dagen nadien duiken we echt wel de diepvries in. De temperaturen blijven de hele volgende week zowel overdag als ’s nachts negatief. De minima liggen vanaf dinsdag vaak rond -10 °C, maar tijdens heldere nachten met weinig wind kan het kwik boven een sneeuwlaag gemakkelijk zakken richting -12 à -15 °C. Doordat er echter niet overal in ons land sneeuw zal liggen kunnen de minima van streek tot streek sterk verschillen. Hieronder de recentste temperatuurpluim van het Europese model.

De berekende maxima liggen tussen -2 en -5 °C, maar in de praktijk is dat toch vaak iets hoger, zodat we overdag mogelijk toch nog net temperaturen rond het vriespunt zouden kunnen bereiken, maar de nachten zijn sowieso barkoud.

Tot en met woensdag waait er nog een matige oostnoordoostenwind waardoor de gevoelstemperatuur nog wat lager kan liggen. De dagen nadien wordt het rustiger weer.
Intussen mogen trouwens ook de liefhebbers van natuurijs zich opmaken voor schaatsplezier, want in de loop van de week zal het ijs op stilstaande waters kunnen aangroeien. De ijsmodellen berekenen aan het eind van de week al ijsdiktes van zo’n 10 tot 14 centimeter in ondiep water.

Op maandag valt er nog wat lichte sneeuw, maar de dagen nadien wordt er amper neerslag verwacht met zelfs vrij veel zonneschijn.

Previous Post Next Post

You Might Also Like