Weerbericht, Weerblog

Volop lente met uitzonderlijk hoge temperaturen voor februari

19 februari 2021
Een week geleden vroor het nog stenen uit de grond, en nu kunnen we al bijzonder zacht lenteweer aankondigen. Twee uitersten volgen elkaar dus héél snel op. De komende dagen stijgen de temperaturen naar 16 tot 18 °C en bovendien krijgen we volgende week nog meer lentewarmte met waarschijnlijk zelfs recordtemperaturen tot 20 °C!

Dit weekend schommelt de temperatuur rond 17 °C, en volgende week komen er nog enkele graden bij. De climax lijkt voor woensdag te zijn, met dan maxima rond 18 à 19 °C maar het zou me zeker niet verbazen als we lokaal 20 °C zouden halen, en dat is zo vroeg op het jaar nog nooit gezien.

Morgen, zaterdag, zijn er nog veel hoge wolkenvelden, maar daar kan de zon vaak gemakkelijk doorheen schijnen. Er waait wel een matige en aan zee vrij krachtige zuidenwind. Zondag krijgen we gelijkaardig weer met soms wat hoge wolkensluiers (vooral in het westen) en een matige wind. Maandag zijn er tijdelijk wat meer wolkenvelden, maar op dinsdag, woensdag en donderdag schijnt de zon opnieuw volop. Hou er wel rekening mee dat het steeds matig tot vrij krachtig waait en het door die wind toch iets frisser kan aanvoelen.

De komende dagen krijgen we dus zeer uitzonderlijk warm februariweer. Sinds het begin van de waarnemingen zijn er in februari nog nooit 6 opeenvolgende dagen voorgekomen met temperaturen van 15 °C en meer. En de laatste temperatuurpluimen tonen toch zeer duidelijk aan dat we zulke temperaturen van zaterdag tot en met donderdag mogen verwachten. Ter vergelijking, de “normale” maxima voor deze tijd van het jaar bedragen 6 à 7 °C.

Hierboven de verwachte temperatuur volgens het Europese weermodel. De blauwe lijn duidt de nomale minimumtemperatuur aan, de rode lijn de normale maximumtemperatuur.

Er zullen ongetwijfeld ook enkele dagrecords verbroken worden. Ik dook even het archief van het KMI in, en vond dit overzicht van de te verbreken records…

20 februari: 18.3(1990)
21 februari: 14.3(1990)
22 februari: 16.3(1990)
23 februari: 16.2(1990)
24 februari: 18.3(1990)
25 februari: 18.8(2019)
26 februari: 20.2(2019)

In 2019 beleefden we ook een bijzonder warme periode. Het werd toen voor het eerst sinds het begin van de waarnemingen meer dan 20 °C in februari. Dat record werd gevestigd op de 26ste van de maand.

Saharazand kleurt de hemel ’s morgens en ’s avonds rood.

De volgende dagen krijgen we dus aanvoer van subtropische lucht, rechtstreeks vanuit Noord-Afrika. Via die zuidelijke stroming wordt er ook Saharazand meegevoerd in de hogere luchtlagen. Die kleine deeltjes kunnen interageren met het zonlicht en zodoende zorgen voor heel mooie zonsopgangen en zonsondergangen. ’s Morgens en ’s avonds dus zeker eens naar buiten kijken. 😉

Previous Post Next Post

You Might Also Like