Weerbericht

In het weekend tot 30 °C!

24 mei 2018 – 10u
Voor de vijfde dag op rij moeten we rekening houden met stevige regen- en onweersbuien die vanuit het zuiden over het land schuiven. Morgen en zaterdag verkleint die buienkans en stilaan wordt de aangevoerde lucht nog warmer, waardoor de tropische grens van 30 °C in zicht komt. Ook begin volgende week blijft het bijzonder warm, maar dan vergroot opnieuw de kans op onweersbuien.

Deze middag zijn er mooie zonnige perioden, en daardoor klimt het kwik richting 20 °C aan zee en tot 23 à 25 °C in het binnenland. In de loop van de namiddag ontstaan er meer stapelwolken en vanaf 16u moeten we opnieuw rekening houden met verspreide regen- en onweersbuien. Er kan lokaal veel neerslag vallen, met kans op wateroverlast. Ook hagel en blikseminslagen zijn mogelijk. Vanavond blijft de onweersdreiging bestaan. Pas na middernacht wordt het opnieuw overal rustig en droog. Regionaal kan er mist gevormd worden bij minima rond 13 °C.

Vanaf vrijdag stijgt de luchtdruk en dat betekent dat we kunnen genieten van mooie zonnige perioden. Vooral in het noorden (de gebieden nabij de Nederlandse grens) kunnen er nog enkele buien tot ontwikkeling komen (mogelijk met een donderslag), maar die buien zijn zeker niet meer zo intens en talrijk als de voorgaande dagen. En het wordt al warmer met temperaturen rond 26 °C!

Maar de écht warme lucht bereikt ons tijdens het weekend. Dan halen we gemiddeld 27 tot 29 °C, lokaal kan het kwik richting 30 °C stijgen. Zaterdag wordt het hoogzomers met veel zon en het blijft overal droog, maar zondag wordt de atmosfeer in de loop van de namiddag opnieuw onstabiel en dan kunnen er enkele lokale warmte-onweersbuien tot ontwikkeling komen.

Verwachte temperatuur zondag 27 mei.

Tot begin juni blijft het al zeker zomers warm, maar ook het onstabiele weer houdt aan met volgende week maandag, dinsdag en woensdag steeds kans op felle buien.

Het ziet er trouwens naar uit dat er weer temperatuurrecords gaan breken. Wellicht wordt mei 2018 we warmste meimaand sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901.

Temperatuurtrend voor de volgende 15 dagen. Het blijft bijzonder warm.

Previous Post Next Post

You Might Also Like