Weerbericht

Weerbericht 6 januari – Ijsdag

Update 5/1 – 18u

Vannacht

Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen, onder die opklaringen koelt het goed af. Minima van -2 °C aan zee, -6 °C in het centrum tot -11 °C in de Ardennen. Boven de sneeuwlaag in de Hoge Venen kan het zelfs nog wat sterker afkoelen, richting -13 tot -15 °C. De wind ruimt naar het zuidoosten en is meestal zwak.
Door de erg negatieve temperaturen kunnen ijsplekken zich vormen.

Minima vrijdag 6 januari

Minima vrijdag 6 januari

Vrijdag 6 januari: ijsdag

Vrijdag wordt een vrij zonnige dag, met wel hoge wolkensluiers. Tijdens de (late) namiddag neemt de bewolking geleidelijk aan toe vanaf het westen. Het blijft wel droog tot de avond. De temperatuur komt niet veel hoger dan -1 °C in het centrum van het land. Op de meeste plaatsen wordt het morgen een echte ijsdag. De zwakke zuidenwind neemt in de loop van de dag in kracht toe en wordt matig.

Vrijdagavond, vrijdagnacht en zaterdagvoormiddag trekt een neerslagzone zeer traag over ons land.
De neerslag valt in eerste instantie onder de vorm van sneeuw, en die sneeuw kan gedurende de nacht blijven liggen, ook in het westen van het land. Er kan een sneeuwdek van 1 à 2 cm gevormd worden. Zaterdagochtend stroomt er op grotere hoogte zachtere lucht binnen, waardoor de neerslag zal overgaan in lichte regen. Regen die valt bij negatieve temperaturen aan de grond. Deze weersituatie zal zaterdagvoormiddag in heel wat streken voor ijzel zorgen (!) wat resulteert in een gevaarlijke situatie op de weg.

De volgende dagen

Zaterdag wordt een koude dag met maximale temperaturen rond of net boven het vriespunt. Het blijft de hele dag zwaarbewolkt met ten westen van Brussel perioden van lichte regen, regen die valt op een bevroren ondergrond en op (de reeds gevallen) sneeuw. In het oosten kan er nog een groot deel van de dag lichte sneeuw vallen. Zaterdagavond en -nacht komt er een einde aan de winterprik met stijgende temperaturen. De wind is matig uit het zuidwesten en ruimt in de loop van de dag naar het noordwesten.

Zondag en maandag worden eerder grijze, mistige dagen met af en toe wat gemiezer. Het kwik loopt op richting 5 tot 7 °C.

Maandagnacht en dinsdag trekt een actieve regenzone over land, de dagen nadien blijft het wisselvallig met temperaturen rond 7 °C, de nachtvorst verdwijnt.

Trend temperatuur Amerikaans weermodel
Meer info over de weerpluimen vindt u hier (klik)

Previous Post Next Post

You Might Also Like