Weerbericht

Weerbericht 5 januari – Overwegend droog

Donderdag 5 januari: Overwegend droog
Update 4/1 – 17u30

Vanavond en vannacht wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Er kunnen verspreid in het land nog enkele buien vallen, die ook in Vlaanderen stilaan een winters karakter krijgen (korrelhagel, smeltende sneeuw). In de loop van de nacht gaat het vriezen. Minima rond -6 °C in de Ardennen, rond -1 °C in het centrum en rond 0 à + 2 °C aan zee. Het wordt weer opletten voor gladde plekken op de weg.

Donderdag krijgen we een afwisseling van zon en wolken. Vooral in de gebieden nabij de Nederlandse grens is er nog kans op een lichte winterse bui maar op de meeste plaatsen blijft het droog.
Het is wat frisser dan vandaag met maxima rond 4 °C. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind.

Donderdagavond en -nacht blijft het droog en wordt het zo goed als helder. Het wordt koud met minima rond -2 °C aan zee, -6 °C in het centrum en tot -12 °C in de Hoge Venen.

De volgende dagen

Vrijdag starten we koud, en nog vrij zonnig, maar geleidelijk verschijnen er meer en meer wolkenvelden. Het blijft wel droog tot de avond. De temperatuur komt niet veel hoger dan het vriespunt. Op veel plaatsen wordt het zelfs een echte ijsdag. De zwakke zuidenwind neemt in de loop van de dag in kracht toe en wordt matig.

Vrijdagavond, vrijdagnacht en zaterdagvoormiddag trekt een neerslagzone zeer traag over ons land.
De neerslag valt in eerste instantie onder de vorm van smeltende sneeuw en sneeuw, maar doordat er op grotere hoogte zachtere lucht binnenstroomt zal de neerslag overgaan in regen. Regen die valt bij negatieve temperaturen aan de grond. Dit kan vrijdagnacht en zaterdagvoormiddag in heel wat streken voor ijzel zorgen. Zeker een situatie die de komende dagen via de website en Facebookpagina wordt opgevolgd.

Zaterdag wordt een koude dag met maximale temperaturen rond of net onder het vriespunt. Het blijft de hele dag zwaarbewolkt met perioden van lichte sneeuw (centrum en vooral het oosten) en aanvriezende regen (westelijk deel van het land).

In de nacht van zaterdag op zondag komt er een einde aan de winterprik met stijgende temperaturen.

Zondag en maandag worden eerder grijze dagen met af en toe wat gemiezer. Het kwik loopt op richting 5 tot 7 °C.

Trend temperatuur Amerikaans weermodel
Meer info over de weerpluimen vindt u hier (klik)

Previous Post Next Post

You Might Also Like