Weerbericht, Weerblog

Licht winters weer op komst

Vandaag stegen de temperaturen in het centrum van het land nog naar 15 °C, maar de komende dagen wordt het onder invloed van een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië, geleidelijk aan kouder. Morgen liggen de maxima nog rond 11 °C, zaterdag en zondag moeten we tevreden zijn met 8 of 9 °C en volgende week bereiken we zelfs maar met moeite 5 °C overdag.
‘s Nachts liggen te temperaturen eerst nog rond of net boven het vriespunt, maar volgende week krijgen we algemene nachtvorst. De kans op wat (lichte) winterse neerslag lijkt geleidelijk aan ook toe te nemen, al lijken de hoeveelheden voorlopig miniem te zijn.
Ook op de langere termijn lijkt het koud te blijven, de winter van 2018 zou dus wel eens vrij snel van start kunnen gaan…

Het ensemblegemiddelde van het weermodel GFS toont een atypische drukverdeling voor volgende week maandag, met hoge luchtdruk in de omgeving van Scandinavië. Aan de zuidflank van dit hogedrukgebied krijgen wij aanvoer van koude landlucht uit het oosten en later het noordoosten.

De weersverwachting voor de volgende dagen:

Vanavond en vannacht wordt het vanaf het westen op de meeste plaatsen zwaarbewolkt met nevel en mist. De mist kan het zicht op sommige plaatsen beperken. Minima rond het vriespunt in Limburg, 2 tot 5 °C in het centrum en 7 °C in het westen en aan zee.

Morgen start de dag in het westen en het centrum grijs en nevelig. Lokaal kan er ook mist voorkomen. In de loop van de voormiddag zal het vanuit het oosten geleidelijk aan opklaren. In Limburg kan het al van ‘s morgens vroeg zonnig zijn, terwijl het aan zee en in het westen een groot deel van de dag grijs kan blijven. Maxima rond 11 °C waar de zon er snel kan doorkomen, onder de wolken maxima rond 6 à 8 °C.

Vrijdagnacht klaart het helemaal op en koelt het af naar minima rond het vriespunt.

Zaterdag wordt het alweer genieten van een zonovergoten dag. Ondanks de zonneschijn wordt het niet echt warm met maxima rond 8 à 9 °C. De wind waait meestal matig en die vergroot het koudegevoel.

Ook zondag is het rustig en droog met veel zon. Ook dan schommelt het kwik overdag rond 8 °C. Aan het einde van de dag kunnen er geleidelijk aan wat wolkenvelden verschijnen.

Op maandag zal de oostenwind in kracht toenemen, tot 4 à 5 Bft. Na een nacht met minima rond het vriespunt wordt het overdag 6 à 7°C. Door de wind voelt het wel enkele graden kouder aan. De wolkenvelden zijn talrijk met soms enkele opklaringen. Op een drupje regen na blijft het wel droog.

Dinsdag en woensdag worden de bovenluchten erg koud. De temperaturen moeten inleveren met maxima tussen 3 en 5 °C. De kans op wat neerslag neemt ook toe, al hoeven we zeker geen grote neerslaghoeveelheden te verwachten. Als er iets valt is dat in de Ardennen lichte sneeuw, bij ons kan de neerslag zowel vallen als regen of (smeltende) sneeuw. Dat zal afhangen van de windrichting en de exacte temperatuur van de bovenlucht. En net die details zijn momenteel nog niet in te schatten. De grootste kans op neerslag lijkt momenteel voor woensdagavond, maar daarover de komende dagen zeker meer.

Na woensdag lijkt de luchtdruk boven Noord-Europa (Ijsland) erg hoog te blijven, daardoor krijgen we nog steeds aanvoer van lucht uit het oosten tot het noordoosten. In putje winter zouden deze weerkaarten garant staan voor diep winters weer, nu zijn de brongebieden echter nog niet zo koud waardoor we een eerder licht winterse variant lijken te krijgen.

Temperatuurtrend volgens het Amerikaanse weermodel GFS

Zaterdag volgt een nieuwe update hier op de website.

Previous Post Next Post

You Might Also Like