Weerbericht

Weerbericht 12 januari – Veel regen, ‘s nachts winterse neerslag

Update 11/1 – 18u30

Donderdag 12 januari: Veel regen, ‘s nachts winterse neerslag

Vanavond wordt het tijdelijk droog met opklaringen. De minima zijn positief in Vlaanderen en schommelen rond +3 °C.De wind waait meestal matig uit westelijke richting.

Donderdag starten we de dag nog droog, maar al snel neemt de bewolking toe, gevolgd door regen. Een kleine depressiekern trekt pal over België en zorgt vanaf de middag voor langdurige en soms intense regen. Er kan verspreid over de dag toch zo’n 20 l/m² vallen. In de Ardennen valt er boven 500 meter sneeuw. Maxima rond het vriespunt in de Hoge Venen, rond 6 °C in het centrum en rond 7 of 8 °C aan zee. Er waait een matige wind uit het zuidwesten. ‘s Avonds draait de wind naar het noordwesten en dan gaat het vrij krachtig waaien met rukwinden tot 80 km/u. Aan zee mogelijk tot 90 km/u.

In de nacht van donderdag op vrijdag wordt er nog steeds neerslag verwacht, en die neerslag kan steeds meer een winters karakter krijgen. Vooral in de gebieden ten oosten van de as Brussel-Antwerpen kan de neerslag overgaan in smeltende sneeuw en tijdelijk sneeuw. Het exacte traject van de depressierkern is echter zeer belangrijk, indien deze iets zuidelijker overtrekt kan de neerslag makkelijker overgaan in sneeuw, trekt deze iets noordelijker, dan blijft de aangevoerde lucht iets te zacht. Het hangt echt af van de details.

Depressiekern die donderdagavond over het land trekt.

De volgende dagen: Geleidelijk winters

Vrijdag wordt erg wisselvallig met voornamelijk na de middag talrijke winterse buien. De temperaturen lopen overdag op tot ongeveer 5 °C, waardoor het te zacht zal zijn voor een blijvend sneeuwdek. Er waait nog steeds veel wind. Met rukwinden die kunnen oplopen tot boven 60 à 70 km/u. Door de strakke wind ligt de gevoelstemperatuur een pak lager.

In de nacht van vrijdag op zaterdag blijft het wisselvallig met buien van smeltende sneeuw en sneeuw. Ook in Vlaanderen kan er tijdens de nacht een sneeuwdekje gevormd worden (Provincies Antwerpen, Limburg en Brabant). In het westen blijft het wellicht te zacht voor droge sneeuw.

Ook zaterdag blijft het winters wisselvallig met felle buien. Overdag gaat de neerslag in Vlaanderen over in smeltende sneeuw/regen bij maxima rond 3 °C. In de Ardennen sneeuwt het volop.

Zondag blijft het het grootste deel van de dag droog, maar ‘s avonds en ‘s nachts bereikt een nieuwe storing met regen, smeltende sneeuw (westen en centrum) en sneeuw (oosten) ons land vanaf het noordwesten. In de Ardennen kan er tegen Maandag 30 tot lokaal 50 cm sneeuw liggen. En die sneeuw blijft daar al zeker 7 tot 10 dagen liggen. Wintersport is er verzekerd!

Vanaf dinsdag krijgen we aanvoer van nog koudere lucht uit het oosten. Dat is wel droge lucht waardoor er vaak brede opklaringen zullen zijn en het meestal droog blijft. Het wordt koud met temperaturen die ook in Vlaanderen niet meer boven het vriespunt geraken. Tijdens de nachten vriest het matig.

Trend temperatuur Amerikaans weermodel
Meer info over de weerpluimen vindt u hier (klik)

Het weerbericht op deze site wordt iedere dag tussen 17u en 19u bijgewerkt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like