Weerbericht

De volgende dagen buien van smeltende sneeuw en sneeuw, volgende week stevige vrieskou

We krijgen stilaan écht winterweer. Beginnen doen we de komende uren en dagen met veel wind en buien van regen, smeltende sneeuw en sneeuw. Na het weekend schakelen we over op droog maar koud vriesweer.

Vannacht: Veel wind met eerst regen, later smeltende sneeuw en sneeuw

Een uitdiepende stormdepressie trekt vanavond en vannacht via het Kanaal over Vlaanderen en dit gaat gepaard met veel regen (15-20 mm) en veel wind. De wind spant tussen 23u en 4u vannacht aan tot 7 à 8 Beaufort. Tijdelijk zijn er rukwinden mogelijk tot 100 km/u.

In Vlaanderen valt er regen tot ongeveer 22u-1u, maar eens we aan de achterzijde van de depressie terecht komen, krijgen we aanvoer van koudere lucht zodat er in de loop van de nacht en vrijdagochtend smeltende sneeuw en sneeuw kan gaan vallen. De intensiteit is vrij hoog, zodat er op veel plaatsen een (nat) sneeuwdek kan komen te liggen. Dat sneeuwdek kan wel niet lang blijven liggen, want de temperatuur blijft in Vlaanderen net boven het vriespunt.

Een ander verhaal ten zuiden van Samber en Maas. Daar gaat de regen of smeltende sneeuw al snel over in sneeuw (hevige sneeuwval) en kan er zo’n 10 tot 20 cm verse sneeuw vallen. Door de harde wind zijn er grote sneeuwophopingen mogelijk.

Rond middernacht ligt de depressiekern pal boven België.

Vrijdag: Stormtij en winterse buien

Morgen, vrijdag, wordt een erg wisselvallige dag met geregeld buien van regen, smeltende sneeuw en sneeuw. Maxima rond 5 °C in het noordwesten, rond 3 °C in het centrum en rond het vriespunt in de Ardennen.

Tijdens de voormiddag is het wat rustiger met een matige wind in het binnenland en een vrij krachtige wind aan zee. Na de middag zal de wind aan zee snel aantrekken tot 8 à 9 Beaufort uit het noordwesten met rukwinden rond 90 km/u. In het binnenland gaat het krachtig waaien (6 Beaufort). Aangezien deze stormwind op zee gepaard gaat met springtij (maan, aarde en zon staan op één lijn), wordt in de kustgebieden (en in Antwerpen) stormtij verwacht. De verwachte waterstand voor het hoogwater van morgenmiddag in Oostende is voorlopig 590 cm TAW (bron KMI).
Dat is erg hoog, maar iets minder hoog dan de zogenaamde “Sinterklaasstorm” in 2013.

Zaterdag en zondag: rustiger, maar nog steeds winterse buien

Zaterdag en zondag krijgen we vanuit het noordwesten nog enkele winterse buien aangevoerd bij maxima rond 2 à 3 °C in het centrum en 4 °C aan zee. Overdag vallen er buien van smeltende sneeuw en regen, ’s nachts en ’s morgens zijn dat sneeuwbuien.

Doordat het om buien gaat zijn de sneeuwkansen en vooral sneeuwdekkansen dit weekend erg onzeker en de verdeling zal zeer ongelijk zijn verspreid over het land. In Vlaanderen heeft Limburg de grootste sneeuwkansen.

In de Hoge Venen valt alle neerslag tussen donderdagavond en maandag onder de vorm van sneeuw. Daar kan volgende week ruim 40 centimeter sneeuw liggen. Die sneeuw zal daar minstens 12 dagen blijven liggen, en wintersport mogelijk maken.

Volgende week: stevige vrieskou

Maandag wordt een overgangsdag waarbij we stilaan aanvoer krijgen van koude lucht uit het oosten. Rechtstreeks vanuit Rusland. Vanaf dinsdag komt het kwik ook overdag niet meer boven het vriespunt uit en gaan we ’s nachts richting -10 °C.

Er bestaat een grote kans op een lange periode van ijsdagen met matige en soms strenge vorst. Het zou wel eens een heuse koudegolf kunnen worden (Het KMI hanteert als definitie voor koudegolf: 5 opeenvolgende dagen met een Tmin van 0° of lager waarbinnen minstens 3 dagen met Tmax van 0° of lager.)

De neerslagkans voor volgende week is overigens klein. Het blijft wellicht de hele week droog met regelmatig zelfs veel zon.

De pluimverwachting voor het zuiden van Nederland (ook geldig voor Vlaanderen). Het overgrote deel van de berekeningen gaat voor permanente vorst volgende week.

Beken en meren zullen in de loop van de volgende week beginnen dichtvriezen. Of dat ook tot schaatsijs zal leiden, is nog even afwachten, maar het ziet er voor de liefhebber van natuurijs voorlopig bijzonder goed uit.

Verwachting van de ijsaangroei voor zuid Nederland (geldt ook voor een groot deel van Vlaanderen).
Het gemiddelde komt aan 14 centimeter ijs tegen 24 januari. Ruim voldoende voor schaatsplezier.
Het is echter nog erg ver weg, dus nog onzeker.

Previous Post Next Post

You Might Also Like