Weerbericht, Weerblog

Volgende week tropisch warm

Volgende week staat er ons een hoogzomerse periode te wachten. Maar eerst is het nog licht wisselvallig met vooral op zaterdag enkele onweerachtige buien. We vertoeven wel al in vrij warme lucht met temperaturen rond 25 °C. Vanaf maandag komt er vervolgens een sterke zuidelijke stroming op gang en wordt er hete en droge lucht aangevoerd. Maandag stijgt de temperatuur al naar 28 °C bij veel zonneschijn en dinsdag wordt het zelfs vlot tropisch warm met temperaturen tot dichtbij 35 °C! Ook de dagen nadien blijft het wellicht vrij zonnig en heet, al komt er vanaf donderdag een kleine kans op een hitte-onweer (en mogelijk lagere temperaturen). Vanaf vrijdag 26 juli nemen de buienkansen én de onzekerheden zeer sterk toe.

Begin volgende week komt een sterke zuidelijke hoogtestroming op gang waardoor Mediterrane en zelfs Afrikaanse lucht tot in onze streken kan doordringen. We mogen zeker enkele tropische dagen verwachten, waarop de temperatuur boven 30 °C uitkomt. Sommige berekeningen gaan zelfs tot 37 °C in het midden van de volgende week.

Hieronder is de temperatuurgrafiek te zien van het Europese globale weermodel. De grafiek geldt voor het zuiden van Nederland, maar is representatief voor België. 

De rode lijn is de operationele berekening van het weermodel. De andere lijntjes zijn oplossingen waarbij opzettelijk fouten zijn geïntegreerd om na te gaan hoe het weermodel daarop reageert, en zo krijgt de meteoroloog een idee van betrouwbaarheid van de voorspelling.

Temperatuurpluim Europees weermodel (ECMWF)

Uit de grafiek kunnen we afleiden dat op dinsdag en woensdag de kans zeer groot is dat het tropisch warm wordt, nadien zien we toch een grote spreiding, en daarom moeten we toch voorzichting zijn in de voorspelling van een hittegolf. Vanuit het zuidwesten komen namelijk storingen dichterbij die een einde kunnen maken aan de hitte, maar momenteel is het nog niet zeker of die storingen ook effectief tot bij ons gaan kunnen doordringen.

Kortom, de kans op warm en droog zomerweer is zeer groot te noemen aan het begin van de volgende week. Maar of het ook tot een officiële hittegolf komt is nog even afwachten. Daarvoor is er nog iets te veel onzekerheid op de lange termijn.

Om te kunnen spreken van een hittegolf moet het op minstens 5 dagen 25 °C worden waarvan er 3 warmer zijn dan 30 °C.  

Hieronder een berekening van de temperatuur voor dinsdagnamiddag. Het wordt tot 30 °C aan zee en tot 35 °C in het binnenland.

Verwachte temperatuur dinsdagnamiddag

Hierbij ook nog de warme berekening voor donderdag 24 juli van het Amerikaanse weermodel. Het is nog zeer onzeker, maar het zou best kunnen dat het kwik dan nog wat hoger stijgt, tot 37 °C. Als dit ook effectief gebeurt zou het de warmste dag zijn sinds het begin van de metingen in 1901 in Ukkel.

Temperatuurberekening Amerikaans weermodel (GFS)

Morgen nieuwe berekeningen en ook een nieuwe update over het warme weer, hier op de site en op mijn Facebookpagina.

Previous Post Next Post

You Might Also Like