Weerbericht, Weerblog

Herfstweer houdt aan, vannacht stormachtig weer aan de kust

De voorbije dagen hebben we gemerkt dat de herfst in het land is, met regelmatig buien en een goed voelbare wind. Maar de komende 24u zet de herfst toch een tandje bij. De eerste najaarsstorm van 2017 kondigt zich namelijk aan. Een depressiekern zal zich de volgende uren snel uitdiepen en via Wales en Schotland naar de Noordzee trekken. Dat zorgt vannacht voor een stormveld op zee. De dagen nadien krijgen we aanvoer van frisse onstabiele lucht uit het noordwesten. De temperaturen leveren hierdoor nog enkele graden in, met vaak buien.

Vanavond en vannacht

De windsnelheden zullen vanavond snel toenemen. Rond middernacht waait er langs de kust al een krachtige (6 Bft) wind uit het zuidwesten. Maar de meeste wind wordt tijdens het tweede deel van de nacht en tijdens de vroege ochtenduren verwacht. Op volle zee komt er een storm (9 Bft) te staan, maar ook boven land gaat het behoordlijk hard waaien. Aan de kust neemt de wind toe tot hard (7 Bft) of stormachtig (8 Bft). In het binnenland zal het krachtig waaien (6 Bft). Aan zee zijn er rukwinden mogelijk tot 100 km/u, in het binnenland piekt de wind tot 70 à 80 km/u. Bovendien gaat het in de loop van de nacht overal regenen.

Wij, in België, blijven gespaard van het zwaarste windveld. Dat trekt ten noorden voorbij, langsheen het Nederlandse deel van de Noordzee.

Woensdag

Tijdens de ochtend en voormiddag waait er eerst een harde wind en zijn er nog rukwinden mogelijk tussen 60 en 70 km/u. In de namiddag gaan de sterkste rukwinden eruit, maar het blijft toch nog een tijdje vrij krachtig waaien (5 Bft). De regen trekt morgenochtend verder weg naar het oosten, en het wordt dan snel droog. In de namiddag kunnen er verspreid nog enkele buitjes vallen, maar het blijft toch wel overwegend droog in Vlaanderen. In de loop van de namiddag zal een intense regenzone ten zuiden passeren, en in Wallonië voor (veel) regen zorgen. Het wordt 18 °C, maar door de wind voelt dat iets frisser aan.

Woensdagavond en in de nacht naar donderdag vergroot de kans op wat regen.

Donderdag

Donderdag wordt een gure dag. Er worden regelmatig buien verwacht, die lokaal intens zijn en gepaard kunnen gaan met een donderslag. ‘s Avonds laat komen er opnieuw opklaringen en wordt het droger. Met maxima van amper 15 °C is het koel voor de tijd van het jaar. De wind waait matig tot vrij krachtig uit westelijke richtingen met rukwinden tot 50 of 60 km/u.

Vrijdag

Ook op vrijdag blijft het erg wisselvallig en fris. ‘s Ochtends is het wellicht droog, maar al snel ontstaan er buien met kans op een donderslag. Het wordt wel rustiger. De wind waait op vrijdag zwak tot matig uit het westen. Maxima in de buurt van 15 °C.

Tijdens de nacht naar zaterdag verschijnen er brede opklaringen en dan kan het sterk afkoelen. Minima tussen 6 en 9 °C. Regionaal kan er mist ontstaan.

Zaterdag en zondag

Ook tijdens het weekend blijft de temperatuur onder het langjarig gemiddelde met maxima rond 16 °C en blijft het wisselvallig. Tijdens de ochtenduren is het vaak droog, de buien ontstaan meestal na de middag. Het is wel rustig met slechts een zwakke wind.

Previous Post Next Post

You Might Also Like