Weerbericht, Weerblog

Nazomers tot en met donderdag, nadien volop herfst

We hebben al enkele dagen kunnen genieten van nazomers weer en ook de eerstvolgende dagen blijft het warm voor de tijd van het jaar met mooie zonnige peridoden. Maar vrijdag slaat het weer om. ‘s Ochtends trekt dan een regenzone over het land, gevolgd door gevoelig koelere zeelucht. In het weekend krijgen we typisch herfstweer met veel wind en perioden van regen.

Vanavond verschijnt er wat meer bewolking vanuit het westen, maar het blijft droog. Minima rond 14 °C.

Ook morgen krijgen we nog steeds aanvoer van warme lucht uit het zuiden. Het wordt alweer een nazomerse dag met veel zonneschijn, al kunnen er rond de middag wel meer stapelwolken verschijnen. De temperaturen stijgen snel richting 23 à 25 °C in het binnenland. Aan zee is het iets minder warm met 21 °C.
Net als vandaag waait er een matige (4 Bft) en aan zee vrij krachtige (5 Bft) zuidwestenwind.

Donderdag wordt de laatste warme dag met eerst veel zonneschijn, maar in de loop van de dag verschijnt er stilaan meer bewolking vanuit het westen. Het blijft wel nog overal droog bij temperaturen van 20 °C aan zee en tot 25 °C in de Kempen. Ook donderdag waait er een matige (4 Bft) zuidwestenwind.

In de nacht van donderdag naar vrijdag en vrijdagvoormiddag trekt een koufront over het land. Voor het eerst in lange tijd valt er overal nog eens neerslag van betekenis. Op de meeste plaatsen valt er zo’n 5 tot 10 liter water per vierkante meter.

Na een regenachtige voormiddag wordt het vrijdagnamiddag droog met brede opklaringen. We komen terecht in gevoelig frissere lucht. Het wordt hooguit 15 tot 17 °C.

Verwachte temperatuur donderdag- versus vrijdagnamiddag volgens het Amerikaans weermodel

Zaterdag wordt het licht wisselvallig met enkele buien, maar er zijn zeker wel lange droge perioden. De temperaturen schommelen rond 17 °C.

Voor zondag is er nog enige onzekerheid, maar steeds meer modelberekeningen gaan uit van een échte herfstdag met aan zee zelfs een heuse storm. De kans op een dag met veel regen en wind is vrij groot, al moeten we dat de komende dagen zeker blijven opvolgen.

Het Amerikaanse GFS-model verwacht in zijn berekening deze avond een stormdepressie. boven de Benelux

Ook begin volgende week blijft het wellicht wisselvallig bij temperaturen die zelfs iets lager zijn dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar.

Na enkele warme dagen wordt het vrijdag gevoelig frisser

Previous Post Next Post

You Might Also Like