Weerbericht, Weerblog

Van nazomer naar échte herfst

Vandaag was het een mindere dag, maar de voorbije dagen konden we toch vaak van mooi en zacht nazomerweer genieten. Morgen haalt het kwik nog eens alles uit de kast met temperaturen tot 24 °C, maar nadien is het toch wel gedaan met die hoge maxima. In het weekend neemt de herfst het over, en dat hebben we trouwens te danken aan restanten van de orkanen Lee en Maria…

Warm op vrijdag

Morgen is het de eerste uren van de dag grijs, met mogelijk een beetje gemiezer, maar in de loop van de voormiddag klaart het op en wordt het overal droog. Rond de middag zijn er mooie zonnige perioden. En het wordt warm met temperaturen van 21 °C aan zee en tot 24 of 25 °C in de Kempen. Tijdens de late namiddag wordt de atmosfeer onstabiel en dan ontstaan er regen- en onweersbuien. Het eerst in de kuststreek en het westen van het land en in de loop van de avond worden er ook elders in het land buien verwacht. Lokaal kunnen de buien hevig zijn, met veel neerslag op korte tijd.

Vanaf het weekend gevoelig frisser

In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt de regen- en buienzone verder naar het oosten, en die maakt een einde aan dat warme weer. Zaterdag is het gevoelig frisser met maxima in de buurt van 17 °C. In Vlaanderen blijft het overwegend droog met opklaringen, maar over de Ardennen en het zuidoosten van het land valt er nog vrij veel regen.

Zondag is het eerst nog droog, maar al snel neemt de bewolking toe, en na de middag gaat het regenen. Het gaat ook harder waaien: matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten. De temperatuur schommelt tussen 14 en 16 °C.

Maandag wordt een échte herfstdag met veel bewolking en periodiek wat regen. Er waait nog steeds een stevige zuidwestenwind bij maxima rond 17 °C.

Vanaf dinsdag wordt het terug wat rustiger en droger, maar met maxima van 14 °C is het dan wel iets te fris voor deze tijd van het jaar.

Ex-orkanen Lee en Maria zorgen voor herfstweer

De restanten van de orkanen Lee en Maria worden door sterke windstromen op grote hoogte (de straalstroom) meegevoerd richting Europa. Doordat ze boven veel koudere waters zullen komen, nemen ze zeer snel af in kracht en transformeren ze in een reguliere depressie zoals wij ze hier kennen. Wij hoeven geen extreme toestanden te vrezen, maar typisch herfstweer dat komt er dus wel aan. 😉

Hieronder zie je Lee, momenteel een orkaan van de 2e categorie en Maria, die ondertussen is afgezwakt tot een tropische storm. Eens ze boven kouder water komen zullen ze snel in kracht afnemen.

Zondag verschijnt ex-orkaan Maria bij ons op de weerkaart. Hierdoor wordt het een paar dagen wisselvallig.

Dat het vanaf het weekend gedaan is met die hoge maxima is heel duidelijk uit de temperatuurpluim. Morgen halen we nog eens hoge maxima tot 24 °C, nadien schommelt de temperatuur overdag eerder in de buurt van 15 °C, en dat wellicht voor een langere periode.

Previous Post Next Post

You Might Also Like