Weerbericht, Weerblog

Veel regen, wind en sneeuw

rain, snow, winter, wet, cold, weather, season, icy, raindrop, drop | Pxfuel

Stormdepressie “Bella” brengt ons de volgende 24u bijzonder veel wind, regen en sneeuw. De wind kan snelheden halen tot wel 100 km/u, en bovendien krijgen we ook veel regen te verwerken. Eens de neerslag de Ardennen bereikt valt er sneeuw. Daar wordt een dik pak sneeuw verwacht die er nog lange tijd kan blijven liggen.

Het Britse MetOffice heeft de stormdepressie die morgen ons weer bepaalt omgedoopt tot “Bella”. Ze zakt volgende nacht wat meer naar het zuiden, waardoor wij hier in de Benelux morgen volledig in het windveld terecht zullen komen.

De wind zal de volgende uren al beginnen aanspannen met vanavond al windstoten rond 70 à 80 km/u aan zee. Vervolgens wordt het een erg onstuimige nacht. Op volle zee steekt er tegen de ochtend een zware zuidwesterstorm (10 Bft) op. Langs de kust waait het stormachtig (7 tot 8 Bft) en in het binnenland krachtig tot hard (6 à 7 Bft). De windstoten kunnen snelheden halen tot 100 km/u aan de kust en tot 85 à 95 km/u in het binnenland. De felste windstoten worden verwacht tussen 6 en 13u. Aan het eind van de namiddag wordt het snel rustiger. Er kunnen dus urenlang zware windstoten voorkomen, waardoor we toch moeten waarschuwen voor eventuele stormschade. Uw auto parkeert u dus vanavond en vannacht best niet onder een boom.

De verwachte windstoten (in km/u) omstreeks 10u

De wind voert even wat zachtere lucht aan waardoor we morgenochtend in Vlaanderen temperaturen bereiken rond 7 °C. Dat zijn meteen ook de maxima voor zondag. In de loop van de dag begint de temperatuur immers opnieuw te dalen, eens we achter het koufront van de depressie terechtkomen. In de hoge Ardennen schommelt het kwik de hele dag rond het vriespunt.

Het neerslaggebied van deze storm is ook bijzonder actief. Vanavond valt er al wat lichte regen, maar geleidelijk aan gaat het ook harder regenen. Morgen wordt het vervolgens een kletsnatte grijze dag met langdurige regen. Soms regent het zelfs vrij intens en zodoende kan er toch 15 tot 30 mm regen vallen. In de hogere Ardennen (boven 400-500m) valt de neerslag als sneeuw en krijgen ze morgen zelfs een onvervalste sneeuwstorm te verwerken. De meeste sneeuw valt wellicht aan de zuidkant van de Ardennen. Er kan daar op de toppen tot 20 à 30 cm sneeuw vallen, maar de combinatie van die grote hoeveelheden sneeuw en felle wind zullen daar ongetwijfeld voor overlast zorgen. Er kunnen sneeuwduinen gevormd worden die de wegen zeer moeilijk berijdbaar maken, en bovendien kunnen takken van bomen het begeven onder het gewicht van de sneeuw (vooral op de sneeuwgrens waar het lichtjes dooit) en door de felle wind.

Een berekening van de diepte van het sneeuwtapijt (in cm) tegen morgen om middernacht.

Wie morgen van plan is om naar de Ardennen te trekken neemt dus best zijn of haar voorzorgen. De zichtbaarheid zal door de hevige sneeuwval slecht zijn, en bovendien zullen de wegen er moeilijk berijdbaar bijliggen. Ook tegen de kou neem je dan best je voorzorgen, want door de combinatie van sneeuw en wind ligt de gevoelstemperatuur er rond -10 °C!

Wie graag van de sneeuw geniet in eigen land hoeft zich trouwens helemaal niet te haasten. Boven 500m hoogte blijft het ook volgende week constant vriezen, en daar blijft de sneeuwlaag dus ook intact. Er kan zelfs regelmatig nog wat sneeuw bijvallen zodat er aan het eind van de week regionaal tot wel 50 cm sneeuw kan liggen en het lijkt er momenteel zelfs op dat die sneeuw er al zeker 10 dagen kan blijven liggen 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like