Weerbericht, Weerblog

Het wordt kouder, met in de Hoge Ardennen zelfs sneeuw en dus een witte Kerst

Vandaag is het nog bijzonder zacht met maxima rond 13 °C. Er is veel bewolking en er valt regelmatig regen. Maar vanaf morgen komt er toch wel een weersverandering. We gaan van veel te zacht weer voor de tijd van het jaar naar iets kouder dan normaal. Op de Ardense hoogten komt die ommekeer net op tijd voor een sprookjesachtige witte Kerst.

Vanaf morgen verandert de stroming en krijgen we aanvoer van polaire lucht uit het noorden. Het wordt gevoelig kouder met maxima van hooguit nog 6 °C en er vallen regelmatig buien. Hoe later op de dag, hoe meer de buien een winters karakter kunnen aannemen. In Laag en Midden België zijn dat hoofdzakelijk regenbuien, maar er kan soms ook wat smeltende sneeuw of korrelhagel vallen. In de Ardennen worden dat zelfs buien van smeltende sneeuw en sneeuw. Boven 500m kan de sneeuw morgenavond blijven liggen en daar mogen ze zich dan ook opmaken voor een witte Kerst. Grote hoeveelheden vallen er niet, 1 tot 5 cm, maar dat is uiteraard genoeg om het landschap sprookjesachtig wit te maken.
In Vlaanderen blijft het te zacht voor sneeuw, al zullen we tijdens de kerstnacht ook bij ons moeten opletten voor ijsplekken op de weg, want de temperaturen kunnen tijdens de opklaringen even zakken richting het vriespunt.

De 850 hPa temperatuur (temperatuur op 1,5 km hoogte) is indicatief voor de luchtsoort die onderaan in onze atmosfeer zit. De blauwe kleuren wijzen op koude lucht van polaire oorsprong (bron wxcharts.com).

Vrijdag, Kerstdag, wisselen zon en wolken elkaar af bij maxima rond 4 à 5 °C. Er kunnen nog enkele buien vallen van regen, smeltende sneeuw of korrelhagel, maar de nadruk ligt toch wel op het droge weer. Zaterdag is er veel bewolking, maar het blijft dan wel overwegend droog bij een aanwakkerende wind. ‘s Avonds neemt de kans op lichte regen toe bij 6 °C.

Zondag wordt een bijzondere weerdag voor de liefhebbers. Een diepe depressie met kern nabij de Britse eilanden bezorgt ons véél regen en wind. Wanneer de neerslagzone de Ardennen bereikt zal er sneeuw vallen, mogelijk bijzonder veel sneeuw. Verschillende weermodellen berekenen zondag maar liefst 15 tot 30 cm sneeuw op de toppen van de Ardennen. Daarbij komt nog een gure wind te staan met rukwinden rond 70 à 80 km/h.
In de Hoge Ardennen zou het zondag wel eens kunnen aanvoelen als een echte sneeuwstorm. Wordt vervolgd…

Verwachte sneeuwhoogte volgens het Europese weermodel tegen zondagnacht.

Ook volgende week blijven we in vrij koele lucht zitten. Het wordt dan ook niet veel warmer dan een graad of 5 en in de Ardennen (boven 500m) blijft het zelfs permanent vriezen. Het sneeuwtapijt blijft daar dus nog een hele tijd intact. De kans op een sneeuwdek in Vlaanderen blijft voorlopig zeer klein, al kunnen we ook hier bij ons af en toe eens natte sneeuwvlokken zien vallen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like