Weerbericht, Weerblog

Geen storm, wel veel regen

De voorbije dagen hadden de weermodellen moeite met het berekenen van de depressiekern die zondag ons weer zal bepalen. Maar stilaan wordt nu toch duidelijk dat de depressiekern pal over ons land zal trekken. Hierdoor ontsnappen we aan de meest felle wind, maar de regen zal overvloedig uit de lucht vallen. Tot morgenavond valt er op de meeste plaatsen tussen 20 en 40 liter water per vierkante meter. Lokaal valt er mogelijk zelfs nog wat meer.

Vanavond blijft het zwaarbewolkt met lange perioden van regen. De temperaturen schommelen rond 19u al rond 12 °C en daar komt vannacht weinig verandering in.
In het tweede deel van de nacht wordt het tijdelijk droger.

Morgen, zondag, blijft het de hele dag zwaarbewolkt. In de vroege ochtend zijn er nog droge perioden, maar vanaf het westen gaat het snel regenen. Bij momenten erg fel. Vooral rond de middag (tussen 11 en 15u) kan het op verschillende plaatsen lange tijd intens regenen en in de namiddag en avond volgen er nog enkele buien vanuit het noordwesten die bovendien ook onweerachtig kunnen zijn. Tot morgenavond kunnen de neerslaghoeveelheden oplopen tot 20 à 40 l/m². Lokaal valt er mogelijk nog wat meer, waardoor plaatselijke wateroverlast niet uitgesloten is.

Het neerslagtotaal in mm tot zondagavond volgens het Amerikaans weermodel

Doordat de depressiekern pal over ons land trekt ontsnappen we aan het sterkste windveld, maar krijgen we wel bijzonder veel regen en zitten we in Vlaanderen bovendien in de erg frisse lucht met maxima van hooguit 12 of 13 °C, terwijl de temperatuur in het zuiden van het land wel nog kan oplopen tot zo’n 18 à 20 °C.

Temperatuur zondagnamiddag

Morgenvoormiddag waait er eerst een meestal zwakke wind, maar die wind zal in de loop van de namiddag wat aanspannen tot matig (4 Bft) en aan zee tot vrij krachtig uit het noordwesten (5-6 Bft). De gevreesde stormkracht zal de wind niet bereiken.
Aan zee kunnen de windstoten nog pieken tot 70 km/u, maar in het binnenland blijven de windstoten toch meestal beperkt tot 50 km/u. Tijdens een felle bui kunnen de windstoten lokaal wel nog iets krachtiger uithalen.

Zondagavond vallen er verspreid in het land nog enkele buien, maar na middernacht wordt het toch snel droger met opklaringen. Het wordt koud met minima tussen 5 en 7 °C.

Op maandag kunnen er dan nog enkele buien voorkomen, maar een nieuw hogedrukgebied zal er voor zorgen dat er een weersverbetering zit aan te komen met volgende week enkele droge en rustige dagen. Het herfstweer van morgen is dus maar van korte duur 😉

Previous Post Next Post

You Might Also Like