Weerbericht, Weerblog

Winterse week

De komende dagen komen we terecht in gevoelig koudere lucht. ‘s Nachts krijgen we algemene vorst en overdag komen de temperaturen maar net boven het vriespunt uit. Na de zachte maand januari zal dat wennen worden… Maar uitzonderlijk is de situatie zeker niet.

Wisselvallige zaterdag, nadien droger, zonniger en kouder

Vandaag blijft het overwegend bewolkt, met enkele buien. In Vlaanderen zijn dat buien van regen en natte sneeuw, in de Ardennen vallen er sneeuwbuien. Tussendoor zijn er ook wel lange droge perioden, bij maxima rond 5 °C. Vannacht kan er in het zuiden nog wat sneeuw vallen, maar in Vlaanderen wordt het droog. De wind draait naar het noordoosten en vanuit die hoek krijgen we koudere lucht. Komende nacht daalt de temperatuur overal tot onder het vriespunt. Minima tussen -1 en -5 °C.

Minima komende nacht

Morgen wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Een lokaal winters buitje is mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Het wordt niet warmer dan 3 °C. Er waait een matige noordoostenwind waardoor het guur aanvoelt. In de nacht naar maandag gaat het overal vriezen.
Volgende week wordt het een stuk kouder, maar is het vaak zonnig. Maandag, dinsdag, woensdag én donderdag zijn er mooie zonnige perioden en blijft het droog. We krijgen dus droge vrieskou 😉 Enkel aan zee en in het westen is de kans op een bui wat groter, voornamelijk op woensdag.

Overdag stijgen de temperaturen naar waarden tussen 1 en 3 °C, ‘s nachts vriest het licht tot matig.

Tot -6 °C in Vlaanderen en tot -10 °C in de Ardennen

In Vlaanderen zakt de temperatuur de komende week tijdens de nachten naar waarden tussen -1 en -7 °C. Op de temperatuurpluim is duidelijk te zien dat er nog een vrij grote spreiding is in de verwachte minima. Als er brede opklaringen verschijnen kan de temperatuur gemakkelijk zakken richting – 5 °C of lager, maar blijft het overwegend bewolkt, dan wordt het minder koud. De onzekere bewolkingsgraad tijdens de nacht zorgt voor die spreiding. Mijn verwachting van de minima heb ik op de pluim aangeduid. De laagste minima worden wellicht bereikt in de nacht van dinsdag op woensdag met waarden beneden – 5 °C. Overdag komt de temperatuur steeds boven het vriespunt uit.

In de Ardennen zakt de temperatuur trouwens nog veel dieper. Boven de sneeuwlaag wordt het daar volgende week kouder dan -10 °C en daar blijft het ook overdag permanent vriezen.

Aan het eind van de week minder koud?

Vanaf donderdag wordt de verwachting onzeker en dan zouden we waarschijnlijk onder de invloed komen van Atlantische depressies waardoor het opnieuw zachter zou kunnen worden. De overgang naar zachter weer zou kunnen gepaard gaan met sneeuwval. Een deel van de berekeningen laat echter de hoge luchtdruk in het oosten en/of noordoosten lang genoeg stand houden om ons nog een langere tijd in de koudere continentale lucht te houden.

Door de onzekere situatie op de wat langere termijn kunnen we nog geen uitspraken doen over het weer tijdens het volgende weekend. Hét carnavalsweekend. Daarover de komende dagen meer…

Sneeuwpret in de Ardennen.

In de Hoge Venen en de regio Baraque Fraiture ligt een sneeuwlaag van zo’n 5 tot 15 cm dik. Sneeuwpret is daar dus verzekerd. De skipiste van Baraque Fraiture is zelfs geopend. Langlaufen kan je in Spa, Signal de Botrange, Losheimergraben en Baraque Michel.

Vandaag vallen er nog enkele sneeuwbuien in de Ardennen. En ook morgen kan er nog een beetje lichte sneeuw vallen.

Begin volgende week wordt het droger maar ook kouder. De sneeuwlaag blijft daar tot minstens volgend weekend intact.

Previous Post Next Post

You Might Also Like