Weerblog

Zondag en maandag tropisch warm!

Het is al maanden droger en warmer dan gemiddeld en dat blijft zo nog een tijdje.
Vandaag was het de “koelste” dag van de periode met 20 °C. Maar vanaf morgen stijgen de temperaturen weer vlot tot boven 25 °C. Kans op onweer is er nauwelijks of niet. Voor wie wat verkoeling zoekt kan naar de kust, want daar zorgt een zeebries elke namiddag voor wat afkoeling.

Op zaterdag is er vooral het eerste deel van de dag wat lage bewolking. Maar vanaf de kust wordt het in de loop van de dag zonniger en zonniger. In de oostelijke provincies kan het wel tot de avond duren vooraleer de opklaringen echt breed worden. Temperaturen rond 25 à 26 °C. De wind waait matig uit het noordwesten.

Zondag schijnt de zon van ’s morgens tot ’s avonds volop en het wordt warm met in het binnenland tot 29 à 30 °C. Maandag wordt het zelfs nog een fractie warmer en kan het 32 °C worden. Er waait overigens slechts een zwak briesje uit het oosten.

Dinsdag zou er wat meer bewolking kunnen verschijnen, maar het blijft wel droog. Het wordt zo’n 27 °C.

Mogelijk volgt er een thermisch dipje op woensdag met temperaturen rond 21 à 23 °C, maar de dagen nadien zou het kwik weer stijgen naar waarden boven 25 °C.

Bij dit zonnige zomerweer moeten we natuurlijk oppassen met de zonnekracht. Deze tijd van het jaar staat de zon hoog aan de hemel en bovendien is de ozonkolom in de stratosfeer de komende dagen erg dun. Dat betekent dat er heel veel UV-straling kan doordringen tot aan het aardoppervlak. De UV-index piekt dezer dagen rond 8, een erg hoge waarde.

Aanhoudende droogte

Als we kijken naar de wat langere termijn in de weermodellen is de trend dat het de eerstkomende 10 tot 15 dagen erg droog blijft. Tot vrijdag 23/06 wordt al zeker geen neerslag verwacht. Nadien stijgt de kans op wat gedruppel maar ook dan lijken de hoeveelheden beperkt te blijven. Er worden door de globale weermodellen (GFS en ECMWF) geen significante neerslaghoeveelheden berekend tot het einde van deze maand. Wat juli en augustus brengen blijft afwachten…

Previous Post Next Post

You Might Also Like