Vanavond en vannacht schuift een neerslagzone van west naar oost door ons land. Aan de voorzijde van de storing krijgen we nog aanvoer van vrij koude, continentale lucht. Hierdoor kan de neerslag eerst winters zijn. Maar de situatie is erg complex. 1 graad kan immers het verschil maken tussen sneeuw en aanvriezende regen. In het westen en aan zee valt er wellicht een mengeling van regen en smeltende sneeuw, maar hoe meer landinwaarts, hoe meer de neerslag eerst kan vallen onder de vorm van sneeuw. Doordat de temperaturen vanavond rond het vriespunt schommelen is er zelfs een tijdelijke accumulatie van enkele centimeter mogelijk.
Daarnaast zal ook de wind in kracht toenemen. Het gaat matig tot tijdelijk vrij krachtig waaien met rukwinden rond 50 of 60 km/u.
Na middernacht ruimt de wind naar het zuidwesten, waardoor de temperatuur al snel enkele graden oploopt. De neerslag verandert dan in lichte regen. Tegen de ochtend (7u) bereikt de temperatuur waarden rond 2 à 3 °C waardoor de grootste problemen door eventuele gladheid verdwijnen.
Hieronder een schatting vanaf wanneer we de eerste neerslag mogen verwachten, en vanaf wanneer we dus moeten rekening houden met tijdelijke gladheid.
Vooral in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant is de kans op een tijdelijk sneeuwdekje vrij groot. Er kan regionaal tot 3 cm sneeuw vallen, maar doordat het in de loop van de nacht zachter wordt, zal de meeste sneeuw tegen de ochtend alweer verdwenen zijn.
Morgen overdag stijgen de temperaturen naar waarden rond 5 °C, en daarmee komt er een einde aan de eerste winterprik van dit seizoen …