Weerbericht, Weerblog

Daar is de herfst…

Vandaag was de temperatuur met maxima rond 17 °C al aan de frisse kant, maar het bleef op een lokale bui na nog droog. Ook vanavond en vannacht is er veel bewolking. Eerst is het overwegend droog, maar in het tweede deel van de nacht gaat het vanaf het noordwesten regenen. De wind neemt geleidelijk aan in kracht toe en wordt matig.

Morgen wordt een grijze herfstdag met vrij veel regen. In de voormiddag regent het al lange tijd aan de kust, terwijl er elders nog droge perioden zijn, vooral in het centrum en oosten, maar in de namiddag gaat het overal harder en langdurig regenen. Bij momenten kan het stevig doorregenen, een lokale donderklap is daarbij niet uitgesloten. De zuidwestenwind neemt toe en wordt vrij krachtig in het binnenland en tot soms krachtig aan zee. Er zijn rukwinden tot 60 km/u. Ook morgenavond en -nacht verloopt kletsnat. Het wordt morgen niet warmer dan 16 °C.

Zodoende kunnen er tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend vrij grote neerslaghoeveelheden vallen, tot 20 à 40 mm.

Cumulatieve neerslag tussen vrijdag 6u en zaterdag 6u volgens het WRF model

Zaterdag bevinden we ons in onstabiele lucht, en dat staat garant voor een reeks pittige buien met ook kans op onweer. Het blijft vrij fris weer met maxima rond 17 °C. De zuidwestenwind is matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee. Maar ‘s avonds wordt het rustiger. Zaterdag zouden er naar de late namiddag en avond toe ook brede opklaringen verschijnen. In de nacht naar zondag klaart het helemaal uit, en daardoor kan het goed afkoelen, naar minima rond 9 °C.

Zondag wordt wellicht de beste dag van het weekend. Aan het begin van de dag zijn er brede opklaringen, geleidelijk aan verschijnt er wel meer bewolking, maar op een enkele bui na blijft het nog droog. Pas in de avondperiode zou een volgende regenzone ons land bereiken. De wind waait eerst zwak tot matig, maar neemt snel in kracht toe tot vrij krachtig (5 Bft). De maxima schommelen rond 18 °C.

Maandag staat er veel wind met rukwinden tot 70 km/u. blijft het vrij fris, en er vallen regelmatig felle buien, met kans op onweer.

Ook de dagen nadien blijft het herfstachtig met perioden van regen en veel wind.

Tot eind volgende week blijft het vrij fris met temperaturen ruim onder 20 °C, een nazomer is (voorlopig) dus niet in zicht…

Previous Post Next Post

You Might Also Like