Weerblog

Orkaanseizoen op volle gang. Na Harvey nu Irma.

Ieder jaar tussen juni en december komen er meerdere orkanen voor in de noordelijke Atlantische Oceaan. De meeste krachtige stormen kunnen zich vormen tussen eind augustus en november omdat het zeewater dan de hoogste temperatuur bereikt. Deze energie is als het ware een voedigsbodem voor de orkanen. Orkanen kunnen ontstaan als het zeewater warmer is dan 26,5 °C. In België worden dergelijke zeewatertemperaturen nooit bereikt en kunnen er dus geen orkanen ontstaan.
Het orkaanseizoen is momenteel dus in volle gang, dat heeft u de afgelopen weken ongetwijfeld via de media vernomen. Maar terwijl men in de VS nog aan het bekomen is van orkaan Harvey, maakt al een nieuwe orkaan, Irma, haar opwachting, deze zal wellicht in de loop van de volgende week de oostkust van de VS bereiken.

Harvey

Orkaan Harvey zorgde de afgelopen dagen voor ongeziene neerslaghoeveelheden. Door de zeer trage passage van de orkaan regende het dagenlang zeer hevig. In Texas is plaatselijk meer dan 1300 mm gevallen, een nieuw neerslagrecord. Ter vergelijking, gemiddeld valt in ons land 800 mm per jaar. Bij Harvey was het dus vooral de neerslag en niet de wind die voor enorme ravage zorgde.

Harvey vormde het abrupte einde van een periode van relatieve rust voor de VS. Sinds 2005 is er geen zware orkaan (categorie 3 of zwaarder) in de VS aan land gekomen. De laatste orkaan die Texas trof was in 2008. Ondertussen is Harvey afgezwakt tot een depressie en trekt deze naar het noordoosten. Het water trekt er nu geleidelijk aan weg…

Nieuwe orkaan Irma

Ondertussen heeft zich boven de Atlantische oceaan al een nieuwe orkaan gevormd met de naam Irma. Op zich niets uitzonderlijks, orkanen komen in deze periode van het jaar wel vaker voor in de Atlantsiche oceaan, maar wat de storm wel bijzonder maakt, is de intensiteit.
Het is de tweede zware orkaan van het seizoen (na Harvey). En dat deze zo snel na elkaar volgen, zo vroeg in het seizoen is zeer opmerkelijk. Irma zal volgende week wellicht het weer van de Caraïbische eilanden beïnvloeden, en gaat nadien richting de oostkust van de Verenigde Staten. De onzekerheden in het traject zijn echter vrij hoog.

Zowel Harvey als Irma hebben zich zeer snel kunnen ontwikkelen. In minder dan 36 uur groeide een tropische storm uit tot een grote orkaan. Irma is momenteel (zondagmiddag) een orkaan van de 2e categorie. Maar de meeste computermodellen (zowel GFS als de Euro-operationele runs) berekenen dat Irma in de loop van de week, onder invloed van het warme oceaanwater, potentieel zal versterken tot een categorie 4 of zelfs categorie 5 orkaan (op een schaal van 5).

Traject van orkaan Irma tot 5 dagen vooruit. Tegen donderdag zou de orkaan uitgegroeien tot een van de 4e categorie.


Verschillende berekeningen van de computermodellen. Vrijwel alle modellen laten de orkaan aan land gaan in de oostelijke kust van de VS. Het is echter nog zeer onzeker waar precies en wat de intensiteit zal zijn.

Irma zal dus een ander gebied als Harvey treffen, maar moet in een periode van 9 tot 12 dagen vooruit wel als een significante bedreiging gezien worden voor de Amerikaanse oostkust.

Wie de orkaan graag op de voet volgt kan dat via https://www.wunderground.com/hurricane/atlantic/2017/hurricane-irma

Bron: KNMI, Weather Underground

Previous Post Next Post

You Might Also Like