Weerbericht, Weerblog

Volgende week bijzonder warm weer voor september

De eerstvolgende dagen zijn de temperaturen met maxima rond 20 °C perfect normaal voor de tijd van het jaar, maar vanaf zondag komt er een opstuw van warme lucht op gang. Volgende week zouden de temperaturen op meerdere dagen kunnen stijgen naar 25 °C en meer. De oorzaak voor die hoge temperaturen? Orkaan Helene.

Terwijl orkaan Florence stilaan de oostkust van de VS bereikt, buigt een andere Orkaan, Helene, af naar het noorden. Daardoor wordt deze orkaan opgepikt door de straalstroom en zo kan de orkaan het weer in Europa gaan beïnvloeden. Door het koele zeewater nabij Europa zullen de tropische eigenschappen geleidelijk aan verdwijnen. Het wordt een “gewone” stormdepressie die vooral voor de Britse Eilanden veel wind en regen kan brengen.

Het verwachte pad van orkaan Helene. Naarmate ze Europa nadert, verliest ze haar tropische eigenschappen en wordt het een “gewone” stormdepressie

De gevolgen voor ons land en voor onze buurlanden is dat warme lucht uit het zuiden van Europa, even tot bij ons kan komen. Hierdoor kunnen de temperaturen op dinsdag en woensdag stijgen naar 25 °C en meer. Enkele modelberekeningen komen zelfs met temperaturen tot dichtbij 30 °C indien de zon ook de hele dag volop kan blijven schijnen. Hoe warm het precies zal worden volgende week is nog even afwachten. Bepalend hiervoor is het exacte pad van (ex) orkaan Helene, maar dat we ons mogen verwachten aan enkele dagen met warme temperaturen voor de tweede helft van september staat toch wel vast.

Dinsdag krijgen we aan de oostflank van de restanden van orkaan Helene aanvoer van bijzonder warme lucht uit het zuiden

Zowel de temperatuurpluim van het Europese (Boven) als het Amerikaanse (onder) weermodel tonen een duidelijke toename van de temperatuur volgende week. Al is er wel nog enige onzekerheid over hoe warm het wordt en hoe lang de warme periode zal kunnen standhouden.

Ter illustratie de temperaturen die momenteel berekend worden voor dinsdagmiddag. (GFS)
Dit kan de komende dagen nog enkele graden naar boven of onder bijgesteld worden.

Previous Post Next Post

You Might Also Like