Weerblog

Orkaanseizoen op volle gang

Orkaan Florence gezien vanuit het ISS (c) Ricky Arnold

Tot nog toe was het orkaanseizoen vrij rustig, maar de laatste dagen hebben orkanen zich in sneltempo boven de Atlantische Oceaan kunnen vormen. Orkaan Florence groeit momenteel uit tot een “Major-Hurricane” en gaat pal naar de Amerikaanse Oostkust. De Caraïben zetten zich dan weer schrap voor orkaan Isaac, en wat verderop de oceaan raast orkaan Helene.

Florence brengt veel regen en wind

Orkaan Florence is vandaag uitgegroeid tot een orkaan van de 4e categorie. De schaal gaat slechts tot categorie 5, waardoor we kunnen spreken van een zeer zware orkaan die extreem veel schade kan veroorzaken. De orkaan gaat immers gepaard met gemiddelde windsnelheden van meer dan 200 km/u. De rukwinden komen nog een pak hoger uit.

Omdat de orkaan pas over 3 dagen aan land zal gaan is er nog wat onzekerheid over het exacte traject, maar de meeste weermodellen laten Florence in North Carolina aan land komen. Dat gebeurt donderdagavond of in de nacht naar vrijdag plaatselijke tijd. In de kustregio van North Carolina wonen ongeveer een miljoen mensen dus de impact van de orkaan zal ongetwijfeld heel groot zijn.

Niet alleen de wind, maar ook de extreem grote hoeveelheden regen baren toch wel zorgen. De orkaan zal immers zeer traag voortbewegen waardoor de harde wind en regen urenlang zullen aanhouden. Er worden neerslaghoeveelheden van 300 tot 500 mm verwacht. Ter vergelijking: in België valt er gedurende 1 jaar zo’n 800 mm neerslag. Naast de wind en de regen zal ook het stormtij zeer gevaarlijk zijn. De golven kunnen tot meer dan 10 meter hoog worden.

Geprojecteerd pad orkaan Florence

Nog meer orkanen in de maak
Florence is momenteel niet de enige orkaan op de Atlantische Oceaan, zuidelijker is Isaac uitgegroeid tot een orkaan van de 1e categorie en verwacht wordt dat deze in de loop van donderdag aan land zal gaan in de Caraïben. De windsnelheden lijken vooralsnog mee te vallen met “maar” 120 à 130 km/u. Men heeft er de voorbije jaren immers veel zwaardere stormen gekend. Bovendien is de treksnelheid van Isaac veel hoger waardoor de regenval er minder problemen zal veroorzaken.
Naast Isaac, houdt men ook orkaan Helene in het oog. Deze orkaan van de 2e categorie buigt af naar het noorden en zal boven de oceaan blijven, waardoor bewoonde gebieden niet worden bedreigd.

Kaartje van gisterenavond. Momenteel is Florence al uitgegroeid tot een orkaan van de 4e categorie en Helene heeft nu categorie 2 bereikt

10 september, midden van het orkaanseizoen

Het orkaanseizoen loopt ruwweg van juni tot en met november. Dit valt samen met de tijd dat de hoogste zeewatertemperaturen worden gemeten (orkanen hebben immers zeewater nodig van meer dan 26,5 °C). Statistisch gezien ligt de piek voor het seizoen op de Atlantische Oceaan, rond 10 september; dat is dus vandaag. Het klopt dus ook wel dat er juist nu veel orkaan-activiteit wordt waargenomen op de Atlantische Oceaan.

Afwisselend vrouwen- en mannennamen

Het is trouwens een misopvatting dat orkanen steeds vrouwennamen krijgen. Er wordt afwisselend gekozen voor een vrouwen- en mannennaam. Maar bij toeval zijn de vrouwelijke orkanen de voorbije jaren steeds uitgegroeid tot orkanen van de zwaarste categorie. Deze kwamen dan ook vaak in de media en vandaar wordt er soms gedacht dat orkanen vrouwelijke namen krijgen. De lijst van namen ligt op voorhand vast. Hieronder de volgorde van de namen voor het orkaanseizoen van 2018.

Zoals u ziet zijn Florence, Isaac en Helene respectievelijk de 6e, 8e en 9e storm van het seizoen op de Atlantische Oceaan (tropische storm Gordon was de voorbije dagen actief langs de golfkust van de VS maar is inmiddels al verdwenen)

Alberto
Beryl
Chris
Debby
Ernesto
Florence
Gordon
Helene
Isaac
Joyce
Kirk
Leslie
Michael
Nadine
Oscar
Patty
Rafael
Sara
Tony
Valerie
William

Voor wie de orkanen op de voet wil volgen zijn dit alvast interessante links:
http://edition.cnn.com/interactive/storm-tracker/
https://www.wunderground.com/hurricane
https://weather.com/storms/hurricane-central/AL062018

Previous Post Next Post

You Might Also Like