Weerbericht, Weerblog

Winters koud weekend

Vandaag werd het op veel plaatsen nog 12 °C, maar morgen komt de temperatuur rond de middag nauwelijks of niet boven het vriespunt uit. Vanuit het noordoosten stroomt een ijskoude luchtmassa onze richting uit. In de overgangszone naar het koudere weer zit een zwakke neerslagzone en die zorgt vannacht en morgen voor wat lichte sneeuwval.

Momenteel begint de temperatuur aan een spectaculaire daling. Vanuit het noordoosten verovert zeer koude lucht ons land. Rond 19 uur was het in het centrum nog 10 °C, rond middernacht schommelt het kwik nog rond +4°C, maar tegen morgenochtend begint het te vriezen, met minima rond -1 à -2°C.

Na middernacht bereikt een zwakke neerslagzone het noorden van ons land. Eerst valt er wat lichte regen of smeltende sneeuw en tegen de ochtend kan er wat lichte sneeuw vallen. Ook morgenvoormiddag kan het nog een tijdje lichtjes sneeuwen (vooral in de provincies Antwerpen en Limburg), na de middag wordt het snel droger.

De weermodellen worstelen daarbij nog altijd met de exacte sneeuwverwachting. Grote hoeveelheden hoeven we zeker niet te verwachten, hooguit enkele centimeter. Maar aangezien de bodem vrij warm is na het zachte weer van de voorbije dagen, zullen de sneeuwvlokjes moeilijk kunnen blijven liggen. Hieronder de accumulatie volgens 3 weermodellen. Vooral de gebieden nabij de Belgisch-Nederlandse grens hebben de grootste kans op een sneeuwdekje, in het zuidwesten valt er wellicht niet genoeg om een aaneengesloten dekje te vormen.

Verwachte sneeuwdek tegen morgenmiddag volgens 3 weermodellen (in cm).

Het wordt een koude dag met maxima rond 1 of 2 °C in thermometerhut. De wind wordt wel vrij krachtig (5 Beaufort) uit het noordoosten en door die wind vergroot het koudegevoel. Het zal aanvoelen alsof het ook overdag stevig blijft vriezen.

Wellicht wordt het morgen zelfs de koudste 17e maart sinds het begin van de metingen in 1901! Het vorig record dateert van 1909 met een maximumtemperatuur van 2,7°C.

In de nacht naar zondag gaat het overal vriezen met minima tussen -3 en -4 °C. In het zuiden van het land valt er nog wat lichte sneeuw.
Zondagvoormiddag is het overwegend bewolkt met nog een lokale sneeuwvlok, maar in de namiddag verschijnen er toch wel opklaringen. Ondanks de zonneschijn wordt het overdag niet warmer dan 1 of 2 °C. Er waait nog steeds een schrale noordoostenwind.

De nacht van zondag op maandag wordt bijzonder koud met minima rond -5 °C. Dat is toch wel opmerkelijk koud voor deze tijd van het jaar.

Maandag wordt vervolgens een overwegend zonnige dag. Tijdens de namiddag stijgt het kwik naar 4 à 5 °C en wordt het dus iets minder koud dan in het weekend.

De dagen nadien wordt het geleidelijk aan iets zachter. Eerst zijn de nachten wel nog koud met algemene vorst, maar in het tweede deel van de volgende week worden ook de minima terug positief en is het dus gedaan met de winterprik.

Temperatuurpluim Europees weermodel (°C)

Hieronder mijn weerbericht van deze avond op ATV

Previous Post Next Post

You Might Also Like