Weerbericht, Weerblog

Zonnig en droog, maar wel koud winterweer op komst

De komende dagen draait de wind naar het oosten en krijgen we aanvoer van droge, maar wel koude continentale lucht. De eerstvolgende dagen stijgt de temperatuur overdag nog tot ruim boven het vriespunt, maar tegen begin volgende week blijft het mogelijk ook overdag lichtjes vriezen…

Door opbouw van een stevig hogedrukgebied komt er nu een oostelijke stroming op gang. Daardoor wordt er morgen en de volgende dagen droge continentale lucht aangevoerd. Morgen kunnen er regionaal nog wat wolkenvelden voorkomen, maar de dagen nadien schijnt de zon volop. In eerste instantie is de aangevoerde lucht nog niet erg koud, waardoor de temperatuur (dankzij de zon) overdag kan stijgen naar waarden rond 4 of 5 °C. ’s Nachts wordt het wel steeds kouder met in het hele land (lichte) vrieskou. Er komt wel een schrale noordoostenwind te staan, waardoor het steeds enkele graden frisser aanvoelt.

Vanaf zondag schuift, aan de zuidelijke flank van een krachtig hogedrukgebied, een omvangrijke koude luchtmassa vanuit Rusland langzaam op richting West-Europa. De zon blijft ook dan volop schijnen, maar de temperaturen nemen een duik. Zondag stijgt het kwik met moeite tot 1 of 2 °C, maandag en dinsdag zou het ook overdag lichtjes kunnen blijven vriezen.

Begin volgende week krijgen we aanvoer van koude droge lucht uit Rusland.

Schaatsen op natuurijs?
Bij dergerlijke weerkaarten dromen de winterliefhebbers meteen van schaatsen op natuurijs. Het ijs zal vanaf het weekend zeker beginnen aangroeien, maar er zijn toch heel wat factoren die de ijsvorming veel moeilijker maken. Deze weersituatie had in januari ongetwijfeld gezorgd voor extreme koude en dat zou zeker garant gestaan hebben voor natuurijs. Maar nu zijn we immers al eind februari/begin maart waardoor de zon zo’n 3 tot 4 keer krachtiger is. De zon heeft nu al de kracht om de bodem goed op te warmen. In de zon smelt een deel van het gevormd ijs steeds weg. Bovendien waait er ook vrij veel wind waardoor ijsvorming extra moeilijk verloopt. Wat wel bevorderlijk is voor de ijsvorming zijn de erg lage dauwpunten. Het is nog erg vroeg om te spreken over de kans op schaatsen. We moeten nog even afwachten hoe lang de koude periode zal standhouden, maar de evoluties zijn in ieder geval erg spannend.

Temperatuurpluim volgens het Europees weermodel.

Ik heb op de temperatuurpluim ook de normale waarden voor deze tijd van het jaar aangeduid. Zoals u ziet blijft de temperatuur de komende 10 dagen toch wel te fris voor eind februari/begin maart.
Het is trouwens al een tijdje geleden dat het zo koud werd, de voorbije jaren was de winter immers aan de zachte kant waardoor het al van 2013 geleden is dat we opeenvolgende dagen temperaturen kregen met overdag waarden rond het vriespunt.
Extreme koude met temperaturen lager dan -10 °C zitten trouwens niet in de verwachting. Daarvoor is er immers een sneeuwdek nodig, en dat zit er de komende week zeker en vast niet in.

Koudegolf?
Of we ook een echte koudegolf zullen krijgen, is nog even afwachten. Het KMI hanteert volgende definitie “een koudegolf is een periode van minstens 5 opeenvolgende dagen met vorst (minimumtemperaturen onder 0°C). Op minstens 3 van deze dagen moet de maximumtemperatuur onder het vriespunt blijven”. Vanaf maandag is de kans op ijsdagen ongeveer 50 %. Het blijft dus nog even afwachten of het ook werkelijk een koudegolf zal worden…

Kortom, de volgende 7 tot 10 dagen is het vaak zonnig en blijft het helemaal droog. Tot en met zaterdag vriest het ‘s nachts licht in Vlaanderen (tussen -1 en -5 °C) en stijgen de temperaturen overdag steeds naar waarden rond 4 of 5 °C. Vanaf zondag wordt het kouder met overdag temperaturen rond het vriespunt en ‘s nachts matige vorst (tussen -4 en -8 °C).
In de Hoge Venen ligt er een sneeuwdek, waardoor de temperatuur daar wel veel lager kan zakken. ‘s Nachts vriest het er streng tot zeer streng en overdag schommelt het kwik er rond -5 °C.

Previous Post Next Post

You Might Also Like