Weerbericht, Weerblog

Extreem hete vrijdag

Morgen wordt het een bijzonder hete dag met maxima in de buurt van 35 °C! Lokaal kan het zelfs nog iets warmer worden. Die hitte hebben we te danken aan een transport van zeer warme subtropische Noord-Afrikaanse lucht die vanover Spanje en Frankrijk naar ons land wordt gestuwd.

Vandaag is het al een prachtige zomerdag met veel zon en temperaturen rond 27 à 28 °C, maar morgen wordt het dus pas echt zweten.

Een zuidelijke wind stuwt morgen immers zeer warme luchtmassa’s naar het noorden. Zo komen we letterlijk terecht in een bel van hete lucht. Dat zien we goed als we er de temperatuurkaart op 1500 meter hoogte bijhalen. Morgen is het op die hoogte boven ons land ruim 20 °C, wat bijzonder veel is.

De warmste lucht ligt op die hoogte boven West- en Oost-Vlaanderen en Henegouwen. Dat verklaart dan ook waarom we morgen in die regio’s de hoogste temperaturen mogen verwachten, en dus niet in de Kempen, zoals gewoonlijk.

De zon zal bovendien volop kunnen schijnen want wolken zijn er tot de avond niet of nauwelijks. We halen temperaturen rond 35 °C, maar op sommige plaatsen, vooral dan in het zuidwesten van het land, wordt het nog heter met maxima tot wel 37 °C!!!

Ook aan zee wordt het overigens tropisch wam met temperaturen rond 35 °C!  Een zeebries wordt er morgen immers niet verwacht én de warmste bovenluchten bevinden zich zoals gezegd over het westen.

Dat we morgen een uitzonderlijk warme dag beleven is dus duidelijk. Het dagrecord van 31 juli (31,7 °C uit 1943) zal dan ook verpulverd worden.

We ontsnappen trouwens aan nog heter weer, want in het noorden van Frankrijk wordt het nog wat warmer. Regio Parijs wordt het morgen vlot 40 °C!

Morgenavond en -nacht trekt en buienlijn vanuit het zuidwesten over ons land. Maar erg actief lijken de buien niet te zijn. Er valt af en toe wat regen (eventueel met onweer), maar op veel plaatsen blijft het droog.  

In het weekend aangenaam warm

Zaterdagochtend kunnen er nog enkele buien vallen over het oosten, maar al snel wordt het overal droog en krijgen we een mooie zomerdag met veel zon en enkele stapelwolken. De wind is zaterdag naar het westen gedraaid en daardoor krijgen we aanvoer van minder warme zeelucht. We halen 23 °C aan zee en 26 of 27 °C in het binnenland. 

Zondag ruimt de wind verder door naar het noordwesten en wordt het 22 tot 24 °C. Het blijft wel droog met een mix van zon en wolken. De zonnigste weerkaarten zijn voor de kuststreek.

Na een wisselvallig begin van de week trend naar lange periode met zonnig en warm zomerweer

Begin volgende week wordt het vrij koel met maxima rond 20 °C en is het wisselvallig, met wat regen of een bui. Maar vanaf woensdag lijken we opnieuw onder invloed te komen van hoge luchtdruk. Het wordt dan opnieuw droog, vrij zonnig en warmer weer. De maxima liggen dan opnieuw tussen 25 en 35°C, maar de onzekerheid is nog groot dus dat moeten we nog even afwachten…

Previous Post Next Post

You Might Also Like