Weerbericht

Van rustig en droog naar winderig en nat

De volgende dagen komt er een duidelijke weersomslag. Van rustig, droog en zonnig hogedrukweer gaan we naar wisselvallig en erg winderig lagedrukweer. Er komt immers een duidelijke westcirculatie op gang en dat zullen we zeker merken. Vanaf het midden van de week neemt de wind fors in kracht toe en dan schuiven er ook regelmatig actieve storingen over ons land.

Maandag (-1°C/8°C ⛅)

In de ochtend is het koud met temperaturen net onder het vriespunt. Eerst zijn er nog brede opklaringen, maar geleidelijk aan neemt de bewolking toe.  Aan het eind van de dag raakt het betrokken, maar op wat lokaal gedruppel na blijft het overal droog. Het wordt zo’n 8 °C bij een zwak briesje uit veranderlijke richting.

Maandagavond trekt een zwakke storing over het land met perioden van lichte regen. De nachtvorst is dan wel verdwenen want de minima blijven ruim positief met 3 à 4 °C.  

Dinsdag (3°C/9°C 🌦)

Dinsdag blijft het meestal grijs met vooral in de voormiddag wat lichte regen of enkele buien. In de namiddag is er over het oosten nog kans op een lokale bui, maar op de meeste plaatsen blijft het dan toch droog met aan zee en in het westen ook enkele opklaringen. Er waait een matige wind uit het zuidwesten bij maxima tot 9 °C.

In de nacht naar woensdag blijft het droog met een wisselende bewolking. De minima liggen tussen 3 en 6 °C

Woensdag (3°C/10°C 🌧)

Woensdag zien we de stroming toch grondig veranderen. Een actief lagedrukgebied boven de Noordelijke Atlantische Oceaan zal zich zelfs uitdiepen tot een stormdepressie en zal ook ons weer bepalen.

De voormiddag verloopt nog droog met zon en (hoge) wolkenvelden, maar na de middag raakt het toch snel zwaarbewolkt op nadering van een vrij actieve regenzone. In de namiddag gaat het regenen over het westen van ons land. De oostelijke provincies houden het wellicht nog tot de avond droog.

De wind wakkert aan. ’s Morgens vroeg waait de wind nog zwak maar in de namiddag en avond wordt de wind vrij krachtig met al windstoten tot 60 à 70 km/u.  De zuidwestenwind voert iets zachtere lucht aan met maxima rond 10 °C.

In de nacht naar donderdag neemt de wind nog verder in kracht toe en gaat het harder regenen in het hele land.

Donderdag (7°C/12°C 🌦)

Donderdag wordt het een zeer onstuimige dag met eerst perioden van regen en later nog enkele buien.

We starten zwaarbewolkt en met regen. De wind waait al van in de ochtenduren vrij krachtig tot krachtig (5-6 Bft) met windstoten die zelfs kunnen pieken richting 80 à 100 km/u. Aan zee is er nog wat meer mogelijk. Lokale stormschade is dus zeker niet uitgesloten.

In de loop van de voormiddag wordt het tijdelijk droger, maar vanaf het westen mogen we in de loop van de dag nog wel een aantal maartse buien verwachten. De buien kunnen lokaal fel zijn en ze kunnen zelfs gepaard gaan met een enkele donderslag.  De maxima schommelen rond 10 à 12 °C.

Donderdagavond gaan de zwaarste windstoten eruit, maar het blijft toch nog steeds vrij krachtig waaien.

Vrijdag (4°C/10°C 🌦)

Vrijdag is het wisselvallig met buien die vooral na de middag wat intenser worden. De vrij krachtige zuidwestenwind blijft de hoofdrol opeisen met windstoten tot 60 à 70 km/u.  De maxima schommelen rond een graad of 10.

Weekend (4°C/10°C 🌧🌦)

Het weekend ziet er erg wisselvallig uit met veel bewolking, regen en veel wind. Zowel zaterdag, als zondag schuiven er regenzones over ons land. Zaterdag zou het zelfs langdurig kunnen regenen, maar zondag lijkt het in de loop van de namiddag toch wat droger te worden. De maxima schommelen rond 10 °C bij een matige tot vrij krachtige wind.

Previous Post Next Post

You Might Also Like