Weerbericht, Weerblog

Onstuimige periode met vooral donderdag felle windstoten

De voorbije maand gingen we van winterweer naar vroege lente en de volgende dagen duiken we uiteindelijk zelfs de herfst in. Morgen neemt de wind al in kracht toe, maar het is vooral donderdag dat we goed in de gaten moeten houden. De windstoten kunnen immers pieken richting 95 km/u. Aan zee zijn er zelfs uitschieters tot meer dan 100 km/u mogelijk. Ook na donderdag blijft het trouwens nog een tijdje zeer onstuimig.

Vooraleer het hard gaat waaien, is het vannacht nog relatief rustig. Het blijft droog met wel veel wolkenvelden. Tijdens een spaarzame opklaring kan er plaatselijk nevel en mist ontstaan. Het koelt af naar 2 tot 4 graden en de zwakke wind draait geleidelijk naar zuidelijke richtingen.

Morgen begint de weersverandering

Morgenochtend is er vooral over het centrum en het oosten eerst nog wat zon te zien, maar op nadering van een regenzone neemt al snel de bewolking toe. Aan het begin van de middag begint het te regenen aan zee en die regenzone verovert in de loop van de namiddag het hele land. De zuidwestelijke wind neemt daarbij fors in kracht toe.  ’s Avonds wordt de wind al matig tot vrij krachtig (4-5 Bft) in het binnenland en krachtig (6 Bft) aan zee. De windstoten kunnen dan al pieken richting 65 km/u.
Het wordt morgen zo’n 9 graden.

In de nacht naar donderdag regent het nog een tijdje bij een verder aanwakkerende wind. De minima van 6 graden worden al aan het begin van de avond bereikt.

Wisselvallige donderdag met vooral veel wind

Donderdag is het al van ’s morgens vroeg erg onstuimig met veel wind. De zuidwestenwind waait vrij krachtig tot krachtig en aan de kust soms hard. Er zijn rukwinden mogelijk rond 80 à 95 km/u in het binnenland en rond 90 à 100 km/u aan zee. Lokale stormschade is mogelijk.
In de loop van de namiddag gaan de felste windstoten er geleidelijk aan uit, maar het blijft ook dan nog stevig doorwaaien.

Naast de wind moeten we ook rekening huiden met buien, die buien kunnen soms zelfs intens zijn maar tussendoor is er ook ruimte voor de zon.  De wind voert wat zachtere lucht aan. Het wordt tot 12 graden.

Windstoten over Belgie om 13u

Ook na donderdag veel wind

Ook na donderdag blijft de wind de hoofdrol opeisen. Vrijdag waait het vrij krachtig met windstoten rond 60 à 70 km/u. We starten droog, maar vanuit het westen mogen we vooral na de middag een gebied met (felle) buien verwachten. Zaterdag trekt een actieve storing langs. Vooral voor de middag regent het dan een tijdje, in de middag komt de zon er weer door en valt nog een enkele bui. De wind steekt wel opnieuw een tandje bij met windstoten rond 85 km/u. 

Vanaf zondag lijkt het dan toch geleidelijk aan wat rustiger te worden.  Zondag is het even ook wat droger met opklaringen, maar begin volgende week gaat het opnieuw vaker regenen. De temperaturen schommelen na de wat zachtere donderdag tussen 8 en 11 graden en zijn daarmee ongeveer normaal voor deze tijd van het jaar.

Windpluim van het Europese weermodel
Previous Post Next Post

You Might Also Like