Met temperaturen boven 30 °C is de tweede hittegolf van deze zomer een feit en deze zal zeker nog tot woensdag blijven duren (met op dinsdag zelfs nog temperaturen tot 34 à 35 °C). Nadien berekenen meer en meer weermodellen een afkoeling. We krijgen in de tweede helft van de volgende week aanvoer van minder warme zeelucht, de wolken zullen vaak overheersen en de kans op regen stijgt. Vroeg herfstweer is zeker niet in de maak, we evolueren eerder naar “normaal” Belgisch zomerweer.
Tot en met dinsdag veel zon en tropisch warm
Vandaag bereikt de temperatuur in het binnenland opnieuw tropische waarden, voor de derde dag op rij, waardoor we alweer kunnen spreken van een hittegolf. Ook aan zee is en blijft het zomers met ook daar temperaturen rond 25 °C. Er is veel zon met in de loop van de namiddag vanuit het noordwesten ook (hoge) wolkenvelden. De wind waait eerst zwak (2 Bft), maar zal tegen de avond aanwakkeren tot matig (4 Bft) uit noordelijke hoek.
Vanavond en vannacht is het licht bewolkt. Het koelt tegen de ochtend langzaam af naar 15 à 16 °C op het platteland. In de steden zakt het kwik niet lager dan 18 à 19 °C.
Ook morgen wordt het een hoogzomerse dag. Tijdens de ochtend kunnen er tijdelijk wat wolkenvelden voorkomen, maar al snel wordt het weer heel zonnig. De zwakke tot matige noordoostelijke wind voert iets minder hete lucht aan met maxima rond 27 à 29 °C in het binnenland. Aan zee wordt het 22 à 23 °C.
Maandag en dinsdag wordt het opnieuw bijzonder warm en zeer zonnig. Maandag halen we gemiddeld 32 °C en dinsdag komt 35 °C binnen handbereik. Ook aan zee kan de temperatuur op dinsdag hoog oplopen met 28 à 30 °C.
In de tweede helft van de volgende week wat verkoeling
Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag staat er een verandering op de weerkaarten! Een thermisch laag boven Frankrijk zorgt immers voor onstabiliteit. Geleidelijk aan zullen er stapelwolken verschijnen en die kunnen uitgroeien tot regen- en onweersbuien. Hoe talrijk en actief de buien zullen zijn valt nog af te wachten. Maar wel is zeker dat de buien een zekere afkoeling met zich mee zullen brengen waarmee aan de grote hitte een einde komt.
Op donderdag en vrijdag krijgen we wellicht aanvoer van koelere (lees minder warme) zeelucht. Daardoor komen we uit bij temperaturen rond 23 °C. Vooral op donderdag is er toch wel een vrij grote kans op regen en/of buien. Hoe dan ook is de grote droogte de eerstkomende weken nog niet van de baan. Het neerslagtekort is momenteel opgelopen tot meer dan 250 mm, enkele buien kunnen de droogte dan ook niet oplossen. Daarvoor zouden we in een maritieme stroming moeten belanden waarbij de ene regenzone na de andere ons kan bereiken, maar dat zit (voorlopig) niet in de verwachting. Al is het wel belangrijk hierbij te vermelden dat er in de periode vanaf volgend weekend bijzonder veel variatie en onzekerheid zit in de weerkaarten. Het ene model toont een nat scenario, een ander laat het Azorenhoog al snel terugkomen en nog een ander zit daar ergens tussenin. Dus wat de tweede helft van augustus brengt is voorlopig nog koffiedik kijken…
Maar vroeg herfstweer lijkt niet aan de orde. De kans op temperaturen rond 25 °C is daarbij ook nog steeds groter dan temperaturen rond 20 °C. Dit komt overigens ook doordat de zeegebieden ten westen en ten noorden van West-Europa danig zijn opgewarmd. Het zeewater is op veel plaatsen tot 3 graden warmer dan normaal, waardoor de wind vanuit die gebieden warmere lucht aanvoert dan in andere jaren bij eenzelfde luchtdrukverdeling. Anderzijds zou dat warme zeewater in het najaar wel eens voor fellere buien kunnen zorgen langsheen de kust…
Wordt in ieder geval vervolgd 😉
Temperatuurpluim van het Europees weermodel: Meer info over de weerpluimen vindt u hier (klik)