Weerbericht, Weerblog

Tijdens het weekend wordt het gevoelig kouder

De tijd van de warme nazomer is nu echt wel voorbij. Het is de komende dagen vaak grijs. Vandaag en morgen schommelt het kwik nog rond 13 à 16 graden en de nachten zijn allesbehalve koud. Maar dit verandert op vrijdag wanneer een koufront over het land schuift met daarachter polaire lucht. In het weekend blijven de temperaturen onder 10 graden en ook de nachten worden koud met kans op lichte nachtvorst.

Deze namiddag blijft het overwegend bewolkt. Soms kunnen er wel enkele opklaringen voorkomen, maar de nadruk ligt zeker op de wolken. Een beetje lichte regen of motregen is mogelijk, maar die hoeveelheden blijven miniem. De temperaturen zijn met maxima rond 15 à 16 °C vrij zacht.

Vanavond en vannacht komt er weinig verandering. Het blijft overwegend bewolkt met in de oostelijke landshelft wat lichte motregen. Door de wolken koelt het niet al te fel af. Minima rond 11 °C.

Donderdag blijven de wolken het weerbeeld domineren, al kunnen er in de namiddag wel (korte) opklaringen verschijnen. Een drupje motregen is ook morgen niet uitgesloten, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Maxima rond 14 °C bij een meestal zwakke tot matige wind uit westelijke richting.

Op vrijdag trekt er in de loop van de dag een een storing over het land met perioden van regen. In de namiddag en avond wordt het droger met enkele opklaringen. Maxima rond 12 °C, maar die temperaturen worden al voor de middag bereikt, in de namiddag stroomt er geleidelijk aan koelere lucht binnen en dan moet het kwik enkele graden prijsgeven. Er waait een goed voelbare, matige noordwestenwind.

In het weekend halen de maxima met moeite nog de kaap van 10 °C. Dat is allesbehalve uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar, maar dat zal toch zeker wennen worden. Op zaterdag moeten we bovendien rekening houden met buien, die vooral aan zee soms pittig kunnen zijn. Tussendoor is er ook wel ruimte voor de zon.

Zondag blijven enkele buien mogelijk aan zee en in het uiterste oosten van het land. In het centrum blijft het op de meeste plaatsen droog. ‘s Avonds bereikt de een neerslagzone de Ardennen en die neerslag kan stilaan een winters karakter aannemen. Maxima rond 10 °C aan zee, 8 °C in het centrum en hooguit 4 °C in de Hoge Venen.

Verwachte temperatuur zondag

Maandag en dinsdag blijft het erg fris met maxima van hooguit 6 of 7 °C. De neerslaghoeveelheden zijn momenteel nog erg onzeker.

Vanaf het weekend zal het dus een pak kouder zijn, en door de matige noordenwind zal het zeker kil aanvoelen. Ook de nachten koelen flink af met minima rond of net boven het vriespunt in Vlaanderen.

Pas in het tweede deel van volgende week lijkt het kwik opnieuw uit het dal te klimmen…

Het temperatuurverloop voor de komende dagen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like