Weerbericht, Weerblog

Donderdag en zaterdag kans op (wat) sneeuw

Donderdag en zaterdag kunnen er ook in Vlaanderen wat sneeuwvlokken dwarrelen. Morgen is dat vooral iets voor West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en (het westen van) Vlaams-Brabant, terwijl het zaterdagnamiddag/zaterdagavond vrijwel overal zou kunnen sneeuwen. Het kan regionaal tijdelijk wit komen te liggen en zo komt het echte winterweer toch even dichterbij.

Vandaag trok een regenzone langzaam over ons land en diezelfde storing zal de komende 24u in onze omgeving blijven slepen. Morgen, donderdag, trekt de kleine kern van lage druk, verboden aan de neerslagzone over het noorden van Frankrijk en zo komen wij in een oostelijke stroming terecht. Dat betekent dat er geleidelijk aan koudere lucht wordt aangevoerd. Het front, dat overigens de scheiding vormt tussen de zeer zachte lucht boven Frankrijk en de koudere lucht boven Nederland en Duitsland komt pal over West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Namen en Luxemburg te liggen.

Concreet valt er de volgende uren nog (veel) regen over een groot deel van ons land, maar die regen zal aan het eind van de nacht geleidelijk aan transformeren in smeltende sneeuw en uiteindelijk in sneeuw. De temperaturen zijn eerst nog ruim positief, maar eens het begint te sneeuwen koelt de omgevingslucht af waardoor de temperaturen kunnen zakken richting het vriespunt en zodoende zou er tijdelijk een sneeuwtapijtje kunnen gevormd worden.

De beste kansen zijn voor de heuvelruggen van de Vlaamse Ardennen, maar ook elders ten zuiden van de as Brugge-Gent-Brussel zou het heel even kunnen komen wit te liggen.

Onderstaand een overzicht met de berekende sneeuwdiktes volgens verschillende weermodellen in centimeter. Uiteraard mogen we deze waardes niet letterlijk nemen. Alles is afhankelijk van de precieze positie van de neerslagzone. De meeste sneeuw wordt in het zuidoosten (provincie Luxemburg, Namen) van ons land verwacht. Daar kan er zo’n 10 tot 15 cm verse sneeuw vallen, maar ook in de provincie Henegouwen en het zuiden van de West- en Oost-Vlaanderen is er kans op een tijdelijk sneeuwtapijt van enkele centimeter.

In Vlaanderen is de meeste sneeuw wellicht weggelegd voor de heuvelruggen van de Vlaamse Ardennen. Daar ligt morgenmiddag mogelijk 1 tot lokaal 5 cm sneeuw. De provincies Antwerpen en Limburg blijven wellicht volledig buiten schot, al moeten we steeds voorzichtig zijn bij dergelijke situaties.

In de nacht naar vrijdag verschijnen er opklaringen en dan gaat het overal vriezen waardoor het opletten wordt voor ijsplekken op de weg.

Vrijdag blijft het droog en zijn er zelfs mooie opklaringen, het blijft wel fris met maxima van hooguit 1 of 2 °C. Ook vrijdagnacht vriest het. Zaterdag is het eerst droog met nog enkele opklaringen, maar geleidelijk aan neemt de bewolking toe en in de namiddag begint het te sneeuwen. Het eerst in het westen, later ook in het centrum en het oosten. Tegen wanneer de sneeuw de oostelijke provicies bereikt is het wellicht al zaterdagavond (laat).
De sneeuw kan zaterdag gemakkelijker blijven liggen doordat de ondergrond bevroren is en de temperaturen overdag rond het vriespunt blijven schommelen.

Het sneeuwdek(je) van zaterdag zal echter niet lang overleven. Zaterdagnacht zullen de temperaturen al stijgen en zondag komen we uit bij maxima rond 6 °C. Begin volgende week lijkt het vrij zacht te blijven.

Previous Post Next Post

You Might Also Like