Weerbericht

Woensdagochtend veel regen en zeer zware windstoten

Komende nacht en morgenochtend komen we terecht in een krachtig windveld met windstoten tot 110 km/u of lokaal nog wat meer. De voorbije weken heeft het meermaals stevig gewaaid, maar de situatie voor vannacht en morgenochtend is toch van een heel ander kaliber.

Vanavond valt er al wat regen en waait de wind matig uit het zuidwesten. Maar het is vooral na middernacht dat de wind snel in kracht zal toenemen. In het binnenland wordt de wind krachtig (6-7 Bft) aan zee wordt het stormachtig (8-9 Bft). Maar het is vooral in de vroege ochtend dat er zeer zware windstoten kunnen voorkomen, tijdens de passage van een koufront.

De wind zal plots draaien van zuidwest naar west en het is net op het moment van deze windsprong dat de wind het felst waait. De windpiek wordt verwacht tussen 4 en 8u morgenochtend.

De zwaarste windstoten zijn te verwachten tussen 4 en 8u.

Na 8u hebben we het sterkste windveld gehad, maar ook woensdag overdag blijft het nog lange tijd krachtig waaien (5-6 Bft) met rukwinden tussen 60 en 80 km/u. Het is pas in de nacht naar donderdag dat het wat rustiger wordt.

Bovendien zal het ook hevig regenen met mogelijk hagel en onweer. Er kan 15 tot 20 l/m² vallen. Woensdag wordt het onder invloed van stijgende luchtdruk dan wel wat droger vanaf de kust.

Geaccumuleerde neerslag tot morgenmiddag

Aangezien de bodem al helemaal verzadigd is, vergroot ook de kans op lokale overstromingen. De Vlaamse Milieu Maatschappij verwacht morgen hoge waterstanden. U kunt de toestand van de beken en rivieren volgen via www.waterinfo.be

Voorspelde toestand van het waterniveau. Rood: alarm, oranje: waak, geel: pre-waak, groen: normaal

Woensdagnamiddag gevaarlijk stormtij
Morgennamiddag wordt er gevaarlijk stormtij in het Zeescheldebekken verwacht. De verwachte waterstand van de Zeeschelde in Antwerpen op woensdag 3 januari om 16u bedraagt +7,00 tot +7,20 m TAW. Dat betekent dat het water op de kaaien tot rond of over de “blauwe steen” kan komen.

Waarschuwing
Dus ook in het binnenland worden er windsnelheden van 100 km/u en meer verwacht. Dat zijn zeer extreme snelheden die ongetwijfeld voor stormschade en hinder zullen zorgen. De atmosfeer is eerder onstabiel van aard en de ervaring leert dat in dergelijke omstandigheden de wind bij buien extra fel kan uithalen. Een lokale windhoos is zelfs niet uit te sluiten!
Bovendien zullen de zwaarste windstoten voorkomen rond de tijd dat de ochtendspits op gang komt. Omgewaaide bomen en andere obstakels zouden die ochtendspits wel eens kunnen gaan bemoeilijken. Op de Kaaien in Antwerpen parkeer je de wagen morgen maar beter niet. Wees voorzichtig!

Previous Post Next Post

You Might Also Like