Weerbericht, Weerblog

Warm in het binnenland, maar fris aan zee

8/06/2018
Net zoals de voorbije dagen is er in het weekend een bijzonder groot temperatuursverschil tussen de kuststreek en het binnenland. In Limburg kan de temperatuur vlot stijgen richting 26 of 27 °C, terwijl het op het strand amper 17 °C wordt. De schuldige? Een stevige noordenwind die frisse en vochtige lucht aanvoert richting onze kust.

Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af. In een groot deel van Vlaanderen blijft het deze namiddag droog, maar ten oosten van de as Antwerpen/Brussel kunnen er in de loop van de namiddag toch nog enkele lokale buien tot ontwikkeling komen, mogelijk met een donderslag, maar die kans is vandaag eerder beperkt. Maxima rond 24 °C.

Vanavond en vannacht verschijnt er al snel veel lage bewolking, en verspreid in het land kan er ook nevel en mist ontstaan. Minima rond 16 of 17 °C.

Morgen, zaterdag, zijn er eerst veel lage wolken. En het kan, zeker in de westelijke gebieden, tot in de namiddag duren vooraleer er opklaringen verschijnen. In het oosten is er meer ruimte voor de zon. In het westen blijft het de hele dag droog, maar meer naar het oosten (in Limburg en grote delen van Wallonië) is er kans op een enkele regen- of onweersbui. De wind waait eerst zwak en later matig uit noordelijke tot noordwestelijke richting. Onderstaand de berekening van de middagtemperatuur. Aan zee wordt het hooguit 17 °C, terwijl het in het binnenland zomers warm wordt.

Temperatuur zaterdagnamiddag volgens het Arome weermodel

Ook zondag start de dag grijs met nevel, mist en lage wolken. In de loop van de dag verschijnen er opklaringen. Het wordt een droge dag met alweer zomerse temperaturen in het binnenland.

Maandag wordt een overgangsdag naar een koeler weertype, maar eerst wordt het nog eens warm met gemiddeld 24 °C. Het eerste deel van de dag verloopt droog, maar geleidelijk aan neemt de bewolking toe en tijdens de namiddag en avond moeten we rekening houden met verspreide regen- en onweersbuien.

De dagen nadien wordt het in het hele land vrij koel met hooguit 20 °C, en dat zal na de lange zomerse periode, toch opnieuw wennen worden.

Previous Post Next Post

You Might Also Like