Weerbericht, Weerblog

Vannacht en morgen winterse buien, donderdag (smeltende) sneeuw en zaterdag veel wind

We staan voor enkele bijzondere dagen op weervlak. Vanavond en vannacht trekken er winterse buien over ons land, donderdag brengt een actieve storing regen, smeltende sneeuw en sneeuw en tijdens het weekend gaat het opnieuw stevig waaien.

Vanavond en vannacht is het erg wisselvallig. Eerst vallen de buien onder de vorm van regen en korrelhagel, maar in de loop van de nacht zakt de temperatuur naar +1 °C à +2 °C en dan kan de neerslag steeds vaker vallen onder de vorm van smeltende sneeuw en sneeuw.

De meest felle buien trekken over het noorden van ons land, en vooral daar kan er tijdelijk droge sneeuw vallen. Die sneeuwvlokken komen op een warme bodem terecht en zullen dus snel wegsmelten, maar een tijdelijk nat sneeuwdekje op o.a. auto’s en het gras is bij hevige neerslag wel mogelijk. Vooral dan in de Kempen omdat daar de meest felle buien verwacht worden. Elders is de kans klein en gaat het hoofdzakelijk om lichte regenbuien, maar wie vannacht en morgenochtend de weg op moet houdt dus maar best rekening met die winterse neerslag.

Berekening van de buien om 8u ‘s morgens. In de Noorderkempen (waar de meest intense neerlsag berekend wordt) vallen er buien van sneeuw, elders gaat het om regen en natte sneeuw.

Morgenvoormiddag vallen er nog buien van smeltende sneeuw en regen bij temperaturen rond 4 à 5 °C, later wordt het droger met opklaringen. In de Ardennen is het trouwens wel koud genoeg voor sneeuw en die sneeuw kan daar ook blijven liggen.

Donderdag, sneeuwdag?

Op donderdag trekt een lagedrukgebiedje pal over ons land. Aan de noordwestelijke kant komen we terecht in koude polaire lucht, terwijl het zuidoosten zich in veel zachtere lucht zal bevinden. Hierdoor zal ons land weersgewijs in twee verdeeld worden, en de grens zou wel eens zeer scherp kunnen zijn.

De exacte positie van het lagedrukgebied ligt nog niet vast, maar de kans is groot dat we in Vlaanderen terecht zullen komen in de koudere lucht en dat het zelfs niet warmer wordt dan + 1 à +2 °C. Er kan langdurig neerslag vallen, en die neerslag zou op de meeste plaatsen winters kunnen zijn. Er kan enige tijd smeltende sneeuw en sneeuw vallen die vooral op de hogere plekken (zoals de Vlaamse Ardennen) kan accumuleren. Maar ook elders sluit ik een tijdelijk sneeuwdekje niet uit. Het front lijkt immers zeer actief te zijn. Morgenavond kennen we de details en dan volgt er een uitgebreide update op de Facebookpagina.

Het lagedrukgebied dat over ons land trekt. Ten noordwesten van L krijgen we aanvoer van koude lucht. Hier valt de neeslag onder de vorm van smeltende sneeuw en sneeuw. Ten zuidoosten van L is er aanvoer van veel warmere lucht en valt er regen. De exacte positie van het L staat nog niet vast en kan gerust nog enkele 100en km verschuiven tijdens de volgende berekeningen.

Vrijdag zitten we tussen de storingen in. Het blijft een groot deel van de dag droog met zelfs enkele opklaringen. ’s Avonds gaat het echter opnieuw regenen. Het wordt zachter met maxima rond 7 °C.

Opnieuw een onstuimig weekend

Zaterdag lijkt het opnieuw winderig te worden. Eerst is het droog, maar na de middag trekt de volgende actieve regenzone over ons land. De wind wordt vrij krachtig tot krachtig. Momenteel lijken de windstoten beperkt te blijven tot 70 à 90 km/u en lijkt de windkracht op zee 7 à 8 Bft te bereiken. In dat geval komt het niet tot een echte storm, maar intussen weten we dat we dit best blijven opvolgen. Een kleine verschuiving kan er soms voor zorgen dat het uiteindelijk toch tot een storm komt.

Ook zondag staat er wellicht veel wind, al lijkt het in de loop van de dag wel rustiger te worden.

Als we naar het ensemble van de berekeningen van het Amerikaanse weermodel kijken, zien we tijdens het weekend opnieuw een duidelijke piek. Momenteel komen de meeste van de berekeningen van de windstoten uit tussen 70 en 90 km/u.

Previous Post Next Post

You Might Also Like