Weerblog

Uitzonderlijke septembermaand

De eerste helft van september verloopt uitzonderlijk warm met op maandag, dinsdag en woensdag zelfs temperaturen van 30 °C en misschien zelfs iets meer.

Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. De zon heeft niet meer dezelfde kracht om de aarde op te warmen zoals in juli. De warmte moet dus hoofdzakelijk afkomstig zijn van advectie, aanvoer van warme lucht.
Onze lucht is dezer dagen rechtstreeks afkomstig van Noord-Afrika, en die subtropische lucht zorgt de komende dagen voor een gevoelige opwarming.

weerkaart-maandag

Onderstaande kaart visualiseert de verwachte temperatuur voor dinsdagnamiddag. Niet alleen in België loopt de temperatuur hoog op, ook in Nederland, Duitsland, Polen, Tsjechië, Oostenrijk… mag men temperaturen rond 30 °C verwachten. En dat midden september is zeer uitzonderlijk.

Deze tijd van het jaar schommelt de gemiddelde maximumtemperatuur rond 20 °C, daar zitten we de komende dagen maar liefst 10 °C boven!

12-sep

Wat na woensdag?

Tot en met woensdag zijn de verwachtingen vrij zeker, maar donderdag zou een overgangsdag worden. Mogelijk bevinden we ons nog net in de warme lucht, maar in de loop van de dag ruimt de wind naar het westen, en vanuit zie hoek krijgen we aanvoer van gevoelig frissere zeelucht. Die overgang zou kunnen gepaard gaan met onweer en (veel) regen.

Vanaf vrijdag evolueren we naar normale temperaturen voor de tijd van het jaar (rond 20 °C) bij een eerder wisselvallig weerbeeld.

pmuim-11-sep

Niet elk jaar zomers in september

In september kunnen we een heel divers weerbeeld krijgen.
Vorig jaar bijvoorbeeld bevonden we ons in een hoofdzakelijk noordwestelijke stroming, met frisse temperaturen en regenzones tot gevolg. Amper 4 dagen steeg het kwik boven 20 °C uit (zie grafiek)
Dit jaar daarentegen zitten we al 11 dagen ruim boven de 20 °C-grens.

Kortom, in september kan het langdurig nazomeren zoals nu het geval is, maar soms is er van nazomer helemaal geen sprake.

september-2016

Previous Post Next Post

You Might Also Like