Geen categorie

Volgende week hoogzomers en aanhoudend droog

Vandaag is het genieten van veel zon en zomerse temperaturen, maar dat is nog maar een voorproefje van het zomerse weer dan ons volgende week te wachten staat. In de laatste week van juni wordt het immers bijzonder warm met temperaturen van 25 °C en meer. Mogelijk wordt het zelfs tropisch!

Vandaag is het zomers met temperaturen in het binnenland rond 25 à 26 °C. Aan zee is het met 21 °C wat minder warm.
Morgenochtend trekt een zwak koufront over het land met vooral veel bewolking, en lokaal er een beetje motregen vallen. Na de middag verschijnen er brede opklaringen, maar de aangevoerde lucht is dan wel gevoelig frisser dan vandaag waardoor het niet warmer wordt dan 18 °C, er waait bovendien een matige en aan zee vrij krachtige noordwestenwind.
Ook vrijdag is koel met 17 °C en is het wisselend bewolkt.
Zaterdag verschijnt er mogelijk meer bewolking, maar het blijft wel droog bij 19 °C.

Nadien gaan de temperaturen snel in stijgende lijn en bovendien wordt de aangevoerde lucht vanaf zondag veel droger waardoor er veel ruimte komt voor de zon.
Maandag halen we op veel plaatsen al 24 °C, dinsdag 27 °C en de dagen nadien komt zelfs de tropische grens in zicht. Daarbij is er geen kans op buien of onweer, het blijft dus droog. Deze maand viel er trouwens nog maar 15,8 l/m² en daar komt de komende 10 dagen weinig tot geen neerslag meer bij. En zo komt juni 2018 wellicht in de top 3 van droogste junimaanden sinds het begin van de waarnemingen (in een gemiddelde junimaand valt er zo’n 72 l/m²).
Door de droge voorgeschiedenis en de droge periode die er nog zit aan te komen zou de droogte wel eens problematisch kunnen worden voor de land- en tuinbouw.

Hoe warm het precies zal worden volgende week, moeten we nog afwachten gezien de termijn, maar zomers warm wordt het sowieso.

Trend temperatuur volgens het Amerikaans weermodel

Previous Post Next Post

You Might Also Like