Weerbericht, Weerblog

Westcirculatie komt op gang

Maandenlang werd ons weer bepaald door een geblokkeerd weerpatroon, met hogedruk boven centraal en noord Europa. Hierdoor was het dikwijls droog in onze regio, maar daar lijkt verandering in te komen. Er komt namelijk een sterke westcirculatie op gang, waardoor we geregeld regenzones mogen verwachten. De zachte zeelucht zorgt ervoor dat winterweer helemaal geen kans maakt.

Foto: Heindonk (c) Sören Smets

Vandaag zit er heel veel vocht in de onderste lagen van de atmosfeer waardoor het ook deze namiddag grijs en nevelig blijft. In Vlaanderen blijft het overwegend droog, terwijl er in Wallonië af en toe wat lichte regen valt. Het is fris met maxima rond 4 °C.

Vanavond en vannacht blijft het zwaarbewolkt met nevel en lokaal wordt er ook mist gevormd. Geleidelijk aan gaat het ook in Vlaanderen licht regenen. Minima rond 2 °C.

Ook morgen is het grijs en kil met lange perioden van lichte regen. De nevel en mist kunnen regionaal het zicht beperken. De wind waait zwak uit het noordoosten bij maxima rond 5 °C.
Morgenavond wordt het stilaan droog met enkele opklaringen in het oosten. Tijdens de nacht naar dinsdag kan er opnieuw nevel en plaatselijk mist ontstaan.

Dinsdagochtend is het eerst bewolkt met in het westen nog kans op lichte regen, maar in de loop van de dag komen er toch enkele gaten in het wolkendek. Temperaturen rond 7 °C. De wind waait meestal zwak.
‘s Avonds zal de bewolking opnieuw snel aandikken, gevolgd door regen vanaf het westen. Dit wordt trouwens het begin van een lange periode met een strakke westcirculatie.

Tussen Ijsland en de Britse Eilanden is de luchtdruk erg laag, boven de Azoren hoog. Dit zorgt ervoor dat het in onze omgeving een komen en gaan is van regenzones, afgewisseld met mobiele wiggen die zorgen voor tijdelijk droger weer.

Ook woensdag blijft het grotendeels bewolkt met perioden van lichte regen. De wind neemt in kracht toe en wordt matig uit het zuiden. Het wordt wel zachter met temperaturen die stijgen naar 10 à 11 °C.

Donderdag wordt het nog zachter en dan kan het kwik zelfs oplopen tot dicht tegen 15 °C, maar genieten kunnen we toch niet echt van die zachte temperaturen want ook dan blijft het vaak bewolkt met regen en er waait bovendien een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind met windstoten rond 50 à 60 km/u.

Vrijdag zou het wat droger worden, met ook enkele opklaringen maar enkele buien blijven ook dan mogelijk. Het blijft zacht met maxima rond 11 °C.

Ook nadien blijven we in een westcirculatie. Dus ook begin december blijft het waarschijnlijk vrij zacht en wisselvallig weer…

Previous Post Next Post

You Might Also Like