Weerbericht, Weerblog

Dinsdagavond kans op felle onweersbuien

foto van Kevin Smetryns.
Onweersbui te Zaventem zondag 2/06
(c) Kevin Smetryns

U heeft het wellicht al vernomen. Vanavond is er kans op felle onweersbuien en deze keer kunnen de buien heviger zijn dan die van vorige zondag. De dynamische parameters zijn immers optimaal voor de ontwikkeling van onweersbuien met alles erop en eraan…

Deze voormiddag is de bewolking toegenomen met lokaal ook enkele druppels regen. Na de middag zal het opnieuw opklaren en dan stijgen de temperaturen naar zomerse waarden. Het zal op veel plaatsen zwoel aanvoelen. Vervolgens zullen boven het noorden van Frankrijk de eerste onweerachtige buien tot ontwikkeling komen. Dit gebeurt wellicht na 15u.  

Deze onweersbuien zullen via een zuidelijke stroming naar het noorden trekken. De verwachting is dat die buien zich zullen clusteren en daardoor zouden we op grote schaal onweer mogen verwachten boven de Benelux en dat onweer zou op verschillende plaatsen wel eens hevig kunnen zijn. Er kan overvloedig veel neerslag vallen en er zijn talrijke ontladingen op korte tijd mogelijk. Lokaal kan er daarbij ook (grote) hagel vallen. En om het dan helemaal compleet te maken is er ook kans op windschade door zeer lokale valwinden of een geïsoleerde windhoos.

Het zwaartepunt van de buien ligt ergens tussen 18 en 21 uur. Actuele radar- en satellietbeelden zijn in zo’n situatie steeds enorm belangrijk om op te volgen.

Er bestaat in dit soort situaties echter altijd een kans dat de buien jouw streek weten te vermijden. Voor de meeste mensen zal het sowieso wel meevallen vanavond, maar dit soort situaties vraagt echt wel om een zeer uitdrukkelijke waarschuwing.

Jullie weermeldingen zijn straks van harte welkom. Post u foto’s of filmpjes op sociale media? Voorzie ze dan ook met de hashtag #weerflits.

Op de scheiding tussen tropisch warme en koele lucht

Deze onweersbuien worden veroorzaakt door dat we onder invloed van een hoogtetrog nabij de Britse eilanden een sterkt zuidelijke stroming krijgen over ons land. Deze stroming voert dezer dagen warme en vochtige lucht aan richting centraal en west Europa. De scheidingslijn tussen subtropische en koelere polaire lucht bevindt zich echter nabij onze omgeving, waarlangs zich thermische storingen kunnen ontwikkelen. Vanavond zorgt een eerste golvend koufront voor de ontwikkeling van stevige onweersbuien. En voorlopig verandert er weinig aan deze setting op de weerkaarten. Ook de volgende dagen blijft de kans op onweerachtige buien bestaan. Vooral morgennacht wordt opnieuw een weersituatie om goed in de gaten te houden…

De synoptische situatie voor komende nacht
Op deze temperatuurkaart is heel duidelijk te zien dat we ons morgen op de scheiding tussen de zeer warme (tropische) luchtmassa’s in het oosten en de koele lucht in het westen bevinden.
Previous Post Next Post

You Might Also Like