Weerbericht, Weerblog

Koude nachten, vrijdag kans op sneeuw

Het zijn de koudste dagen van de winter met overdag temperaturen net boven het vriespunt, en ‘s nachts vriest het matig. Voorlopig blijft het droog met veel zonneschijn, maar vrijdag gaat het (lichtjes) sneeuwen…

Vandaag scheen de zon volop en ook morgen zijn er zonnige perioden. Vanavond verschijnt er in het westen van het land tijdelijk wel meer bewolking. Elders zijn er brede opklaringen. De komende twee opvolgende nachten worden de koudste van de winter met minima tussen -4 en -8 °C in Vlaanderen. Boven de sneeuwlaag in de Ardennen kan het kwik lager zakken dan -10 °C.

Dit zijn de verwachte minima volgens het Harmonie-model:

Minima komende nacht

Voorlopig is het overal droog, maar vrijdag schuift in de loop van de dag een zwakke neerslagzone van west naar oost door het land. Bij temperaturen rond het vriespunt valt de neerslag op de meeste plaatsen als sneeuw. Na de doortocht van het front ruimt de wind naar het noordwesten en stroomt er wat zachtere zeelucht binnen, daardoor zal de laatste neerslag in de westelijke landhelft wellicht vallen onder de vorm van regen/smeltende sneeuw. Meer naar het oosten valt alle neerslag als sneeuw. Een accumulatie van enkele centimeter lijkt volgens de laatste weermodellen best wel mogelijk, behalve aan zee. Meer details over de timing en de verwachte hoeveelheden sneeuw morgen op de facebookpagina.

Een eventueel sneeuwdek zal waarschijnlijk niet lang standhouden, want zaterdagmiddag stijgt de temperatuur richting 3 of 4 °C en dan smelt de sneeuw weer weg. In de Ardennen blijft het wel permanent vriezen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like